Liječnici upozoravaju

U BiH četvrtina djece od 13 do 15 godina puši

05.08.2024.
u 13:10

Prema analizi Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica sve je više mlađih pušača. Rezultati istraživanja pokazali su i kako 6 od 10 školaraca nesmetano, bez obzira na godine kupuje duhanske proizvode

U BiH sve mlaša populacija puši. Rezultati ranije provedenog istraživanja Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH pokazali su kako četvrtina školske djece od 13 do 15 godina konzumira duhanske proizvode, piše Večernji list BiH. Oko 14 posto njih konzumira cigarete, 16 posto nargile i oko 11 posto električne cigarete. Također, 610 školaraca svakodnevno je izloženo oštećenju zdravlja od posljedica pasivnog pušenja.

Dostupno mladima

Rezultati istog istraživanja pokazali su i kako 6 od 10 školaraca nesmetano kupuje duhanske proizvode, a više od 80 posto njih nitko nije odbio prodati ove proizvode zbog njihovih godina. Da su duhanski proizvodi mladima u BiH još uvijek lako dostupni, pokazuju i ostala istraživanja i analize. Prema podacima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, u blizini većine školskih objekata moguće je kupiti duhanske proizvode. - U okviru redovitog praćenja sanitarno-higijenskih karakteristika školskih objekata i aktivnosti predviđenih programom "Povećanje sigurnosti u školama", koji se provodi u suradnji s Upravom policije MUP-a Zeničko-dobojske županije, Odsjekom za edukaciju (RPZ, rad policije u zajednici), prikupljeni su podaci o objektima u blizini škola u kojima se prodaju duhanski proizvodi u cilju upućivanja na njihovo postojanje kao rizičnih mjesta gdje ih djeca mogu kupiti u skladu sa Zakonom o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje Federacije BiH iz 2022. godine. Tijekom 2022./2023. školske godine prikupljeni su podaci u 61 osnovnoj središnjoj školi i 32 srednje škole na području Zeničko-dobojske županije, ukupno 93 školska objekta - naveli su iz Instituta. Dalje ističu kako su podaci prikupljeni anketiranjem i terenskim izviđanjem u suradnji s upravom škole. A pokazali su kako je u blizini 62,3 posto školskih objekata u navedenom razdoblju bilo moguće kupiti duhanske proizvode. Odnosno u blizini 63,9 posto objekata osnovnih škola bilo je moguće kupiti duhanske proizvode. Isto je bilo moguće i u blizini 59,3 posto objekata srednjih škola. Liječnici upozoravaju na sve poraznije podatke u kojima se iz svakog novog istraživanja koje se povremeno provodi u BiH pokazuje kako se broj mladih, a što je najveći problem i broj djece koja konzumiraju duhanske proizvode, i to svakodnevno opasno povećava. Dok zemlje Europske unije rade kontinuirano na tome kako smanjiti broj pušača, osobito među mlađom popilacijom, u BiH nema jedinstvene strategije po ovom pitanju, ali ni rješenja. BiH spada među zemlje s najvećim postotkom pušača.

Kafići i nargila-barovi

Najčešći prodajni objekti su trgovine mješovite robe i kiosci. Iz Instituta su naglasili kako se unutar školskih objekata i školskih kuhinja u prostorima škole duhanski proizvodi ne prodaju. Prema istim podacima, u blizini 13,9 posto školskih objekata moguće je konzumirati nargilu. - U blizini 9 posto osnovnih škola moguće je konzumirati nargilu, kao i u blizini 21 posto srednjih škola. Najčešći objekti u blizini školskih objekata su kafići i nargila-barovi - naveli su iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. Inače, dosadašnja znanstvena istraživanja pušenje su povezala s više od 50 vrsta karcinoma. Sam sastav duhanskog dima je takav da višestruko narušava zdravlje. - Nikotin izaziva ovisnost, konzument svakog duhanskog proizvoda na početku ima određene ugodne osjećaje zbog mehanizma djelovanja nikotina na nikotinske receptore u mozgu. Međutim, s vremenom se razvija neka vrsta navikavanja receptora i cijelog organizma te za prvobitne učinke zadovoljstva, poboljšanja koncentracije, smanjenja napetosti, reduciranja anksioznosti, supresije apetita... Kod ljudi se javlja ovisnost koja je vezana kemijski, ali i socijalno te ambijentalno. Pušači, praktički, dnevne situacije i navike prilagođavaju dinamici uzimanja duhanskih proizvoda. Na kraju dobijemo osobu koja je u stanju ropstva zbog djelovanja nikotina. Spomenula bih i ugljični-monoksid koji dokazano ubrzava starenje srca i krvnih žila te dovodi do njihova obolijevanja, a tu je i niz kancerogenih supstancija koje izazivaju rak usne šupljine, jednjaka, želuca, mokraćnog mjehura... Kod mladih se pušenje povezuje i s brojnim rizicima oštećenja mentalnog zdravlja, kao i normalnog rasta i razvoja - objasnila je nedavno u izjavi za medije pomoćnica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH prof. dr. Aida Ramić-Čatak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?