umjesto švicarskog MIO modela

U Federaciji BiH na snazi novi obračun osnovice za braniteljske naknade

novac
Fena
05.08.2024.
u 18:36

Primjerice, za 4,75 posto bit će povećane naknade braniteljima i njihovim obiteljima za period srpanj-prosinac 2024. godine. A ukupno povećanje za 2024. godinu je 6,55 posto

Zakoni o izmjenama Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih obitelji, te Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji stupili su na snagu u Federaciji BiH, što znači da će u rujnu pripadnicima braniteljske populacije biti isplaćene uvećane novčane naknade za kolovoz i retroaktivno za srpanj. 

Izmjene ova tri zakona izvršene su jer se ukazala potreba za usklađivanjem osnovice za obračun novčanih primanja braniteljske populacije nakon stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

Osnovica za braniteljske naknade sada je usklađena po propisima koji reguliraju oblast mirovinskog i invalidskog osiguranja (MIO). 

- Primjerice, za 4,75 posto bit će povećane naknade braniteljima i njihovim obiteljima za period srpanj-prosinac 2024. godine. A ukupno povećanje za 2024. godinu je 6,55 posto – potvrdio je Feni federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić.

Dodao je kako je izmjenama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji propisana još jedna izmjena kojom će djeci poginulih branitelja, čija je nesposobnost nastala do navršene 15. godine života, odnosno najkasnije do 35. godine života, omogućiti nastavak korištenja prava na obiteljsku invalidninu, sve dok ta nesposobnost traje.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara Federacije BiH Mujo Aganović izrazio je zadovoljstvo zbog promjene načina obračuna jer je ovaj Savez prošle godine, među prvima, podnio zahtjev Federalnoj vladi za promjenu načina obračuna osnovice, umjesto švicarskog na MIO model.

- Usklađivanje osnovice od sada će se obračunavati kao kod Zakona o MIO. Ranije je ta osnovica za 100 posto prvu grupu ratnih vojnih invalida iznosila 945 KM, a sada će, po novom obračunu, otprilike biti oko 1.000 KM – dodao je Aganović.

Savez će sa nadležnim institucijama i drugim braniteljskim udruženjima raditi na daljnjem poboljšanju statusa svih braniteljskih kategorija.

Navedene izmjene predložene su na inicijativu predstavnika temeljnih braniteljskih organizacija Armije BiH i HVO-a, koje je prihvatila i utvrdila Vlada Federacije BiH odnosno resorno ministarstvo, a potom usvojili Zastupnički dom i Dom naroda Federalnog parlamenta.

Predsjednica Federacije Lidija Bradara potpisala je ukaz o proglašenju ova tri zakona, te su na snazi od subote, nakon objave u Službenim novinama Federacije BiH.

Za realizaciju navedenih izmjena Zakona o razvojačenim braniteljima predviđeno je uvećanje proračuna za 800.000 KM, Zakona o nositeljima ratnih priznanja za 200.000 KM i Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji povećanje za 2,5 milijuna KM.

Nakon stupanja na snagu navedenih zakona Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata nastavit će očuvati, poboljšavati i unaprijeđivati status tih kategorija društva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije