Prosječna cijena kvadrata u drugom tromjesečju viša za 11,7% nego u 2023.

U Federaciji u prosjeku za kvadrat stana potrebno 418 KM više nego lani

stankovi, ključevi
FREEPIK
08.09.2024.
u 20:22

Posljednjih nekoliko godina, osobito od pojave pandemije koronavirusa, kada su cijene nekretnina i građevnog materijala počele nekontrolirano rasti, kupnja stana ili izgradnja vlastitog stambenog prostora pretvorila se u izazov koji je sve teže svladati. I nije BiH iznimka kada je riječ i drastičnim skokovima cijena, rast je zabilježen u svim gradovima svijeta, osobito u urbanim središtima.

Pad prodaje

Ako gledamo cijene nekretnina u Federaciji, nadležna statistička agencija objavila je da su cijene nekretnina u godini dana više za 11,7 posto, a zabilježen je i pad prodaje. - Broj prodanih novih stanova u Federaciji BiH u drugom tromjesečju 2024. godine u odnosu na prosječan broj prodanih novih stanova u 2023. godini manji je za 14,8%, a u odnosu na drugo tromjesečje 2023. godine manji je za 8,7% - priopćili su iz Federalnog zavoda za statistiku. Kako navode u podacima koji se odnose na drugo tromjesečje, korisna površina prodanih novih stanova u drugom tromjesečju 2024. godine u odnosu na prosječnu korisnu površinu u 2023. godini manja je za 4,6%, a u odnosu na drugo tromjesečje 2023. godine veća je za 0,9%. - Prosječna cijena prodanih novih stanova u drugom tromjesečju ove godine u odnosu na prosječnu cijenu prodanih novih stanova u prošloj godini veća je za 11,7%, a u odnosu na drugo tromjesečje 2023. godine veća je za 16,8% - prikazano je u podacima FZS-a. Prosječna cijena prodanih stanova u drugom tromjesečju u Federaciji iznosila je 2897 KM po m², dok se godinu ranije u istom razdoblju za kvadrat stana izdvajalo 2479 KM. Rasla je cijena, stoji u podacima, građevinskog zemljišta u odnosu na prošlu godinu. U promatranom vremenu ove godine za građevinsko zemljište po četvornom metru izdvajale su se 224 KM, a godinu ranije 217 KM. Odnosno, kvadrat stana u godini dana skuplji je za 418 KM, dok se za građevinsko zemljište izdvajalo sedam maraka više. Bez obzira na to što pokazuju statistike, cijene nekretnina znatno su više od prosjeka. Cijene stanova variraju od grada do grada, a kao što je i logično, najveće su u glavnom gradu. Još prošle godine agenti za nekretnine govorili su kako se kvadrat stana u glavnom bh. gradu kreće od 3500 do vrtoglavih 10.000 KM. Numbeo, najveća svjetska baza podataka koja se bavi troškovima života, pokazuje pak kako je cijena kvadrata stana negdje između ove dvije koje su lani navodili agenti te da iznosi 5186 KM. Taj je iznos po kvadratu, navodi se u podacima, potrebno izdvojiti za stanove koji su izgrađeni u samom središtu grada, a tu cijene variraju od 4000 do 6000 KM. Nešto manje novca izdvaja se za stanove koji su smješteni izvan gradske jezgre, prema podacima Numbea, u prosjeku 3302 KM, a mogu se kupiti po cijeni od 2750 do 4000 KM po m².

Pristupačnije cijene

Za razliku od Sarajeva, kupnja stana u Mostaru nešto je pristupačnija i u prosjeku se po kvadratu (u središtu grada) izdvaja 3140 KM. Stan u gradu na Neretvi, pokazuju podaci najveće svjetske baze podataka, moguće je kupiti po cijeni od 2700 do 2800 KM po m². Izvan središta prosječna cijena stana po četvornom metru je 2475 KM. Banja Luka se, prema cijenama stanova, nalazi između Sarajeva i Mostara. U središtu toga grada četvorni metar stana u prosjeku stoji 4275 KM (od 3500 do 5000), dok su oni koji su smješteni izvan strogog središta Banje Luke u prosjeku 3068 KM po m² (od 2500 do 3500 KM). Grad soli također drži poprilično visoke cijene. U središtu Tuzle prosječna cijena četvornog metra je 4064 KM, a u prigradskim naseljima 3142 KM. Zenica je, prema statistikama Numbea, najpovoljnija među navedenim gradovima za kupnju stana. Prosječna cijena stana u središtu je 2766 KM, a izvan njega 2233 KM, što je znatno povoljnije nego u bilo kojem od navedenih gradova. Takve cijene nekretnina jasan su pokazatelj da je kupnja stana većini mladih u BiH postala gotovo nemoguća misija, pogotovo ako u obzir uzmemo prosječnu mjesečnu plaću koja je, prema posljednjem podatku Federalnog zavoda za statistiku, u lipnju iznosila 1351 KM.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?