proizvodnja magnezija

U Kupresu će se graditi jedna od najvećih tvornica u BiH, ključna za EU

BH Magnezij & Minerali
Foto: biznisinfo.ba
1/2
22.07.2024.
u 08:04

Pogon će se nalaziti na zemljištu površine 7,2 ha. Javna rasprava o ovom projektu održat će se 8. kolovoza 2024. u zgradi Općine Kupres

Kupres će u doglednoj budućnosti biti mjesto jedne od većih tvornica u BiH, a u širim razmjerima radit će se o pogonu koji će biti i europski značajan jer će se u njemu proizvoditi magnezij - jedna od strateški značajnih sirovina za Europsku uniju. Kako piše portal biznis.info, poduzeće BH Magnezij & Minerali planira izgradnju i puštanje u rad pogona za proizvodnju magnezija na lokaciji Osmanlije, u općini Kupres.

Vlasnik tvrtke BH Magnezij & Minerali je kompanija Magnesium For Europe iz Njemačke, piše biznisinfo.ba.

 

Foto: biznisinfo.ba

 

Kao sirovina za proizvodnju magnezija koristit će se dolomit. Kompleks će se sastojati od čak 14 objekata od kojih će većina biti proizvodni pogoni, a ostalo će biti uredi, laboratorij, garderoba itd. Izgradnja postrojenja planirana je na prostoru postojećeg pogona za separaciju dolomita u vlasništvu tvrtke Dolomit d. o. o. Na toj lokaciji provodi se separacija i odvajanje frakcija dolomita, zbog čega je prostor već devastiran i uklonjen je površinski sloj humusa. U prvoj fazi planirano je zapošljavanje od 250 do 300 radnika, a u drugoj čak 600. Time bi se potpomoglo zapošljavanje radnika iz Kupresa, ali i okolnih općina. S obzirom na to da je proizvodnja magnezija vrlo rijetka u Europi, a potrebe su sve veće, očekuje se da će ovo imati odjeka i izvan granica BiH. Vrlo vjerojatno će u europskim medijima pokretanje ovog pogona imati odjeka kao prvog pogona za proizvodnju magnezija u Europi. Ukupna površina objekata pogona iznosit će 20.432 četvorna metra. Pogon će se nalaziti na zemljištu površine 7,2 ha. Javna rasprava o ovom projektu održat će se 8. kolovoza 2024. u zgradi Općine Kupres. Magnezij je jedna od kritičnih sirovina i strateških proizvoda za Europsku uniju. Projekt na Kupresu identificiran je kao strateški za ERMA (European Raw Material Alliance). Proizvodnja primarnog, odnosno čistog magnezija od iznimne je važnosti za industrije koje se bave proizvodnjom aluminija, lijevanog čelika, skladišta vodika za promet (automobili, zrakoplovi, brodovi), električnih alata i računalnih dijelova.

Nalazi se u zemljinoj kori i morskoj vodi. Potražnja za magnezijem raste usporedno s potražnjom za vozilima s niskom potrošnjom goriva. Mala gustoća magnezija omogućava njegovu ugradnju u vozila uz smanjenje ukupne težine, što dalje vodi manjoj potrošnji goriva te manjoj emisiji štetnih plinova. Kina osigurava više od 90 posto primarnog magnezija za EU. Kineska proizvodnja magnezija temelji se uglavnom na ugljenu kao glavnom izvoru energije. EU želi do 2023. osigurati najmanje 40 posto magnezija iz vlastite proizvodnje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije