U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru rođeno 10 dječaka i 8 djevojčica

U Mostarskoj bolnici se za jedan dan rodio cijeli razred

11.09.2024.
u 10:52

"BiH prva u svijetu po smanjenju broja stanovnika"; "Procjene UN-a: BiH će do 2050. izgubiti gotovo četvrtinu svog stanovništva"; "BiH prijeti demografski kolaps"; "Alarm u BiH: 'Bijela kuga' uzela danak"... samo su neki od naslova koje smo imali priliku pročitati u medijima posljednjih nekoliko godina. I da, situacija jest pomalo dramatična kada je riječ o padu broja stanovnika, piše Večernji list BiH. No, dok iz godine u godinu bilježimo loše statističke podatke o broju rođenih, odnosno drastičnom padu nataliteta, iz rodilišta Sveučilišne kliničke bolnice Mostar stigao je tračak svjetlosti.

Više rođene djece

U SKB-u Mostar u samo 24 sata (od ponedjeljka ujutro, 9. rujna, do utorka ujutro, 10. rujna) rođeno je čak 18 djece. Pravi je to "dnevni baby boom", kojim je srušen i ovogodišnji rekord u toj zdravstvenoj ustanovi. Podatak o broju rođenih mališana posebno je zanimljiv jer dolazi na samom početku nove školske 2024./2025. godine, pa bismo mogli kazati kako je u samo jednom danu, prvoga dana nastave u HNŽ-u i ZHŽ-u, rođen cijeli jedan razredni odjel. Kako su za Večernji list potvrdili iz SKB-a Mostar, u 24 sata rođeno je 18 novorođenčadi. Deset je dječaka i osam djevojčica, potvrdila je predstojnica Klinike za ginekologiju i porodništvo SKB-a Mostar prof. dr. sc. Vajdana Tomić. - Od ukupno 18 poroda, petero djece rođeno je carskim rezom, dok je ostale 13 djece rođeno urednim prirodnim porodom. Sve rodilje i njihova novorođenčad su dobro i uživaju u prvim zajedničkim satima - kazala nam je dr. Tomić. Naravno, vrijedi spomenuti i liječnike koji su na svijet pomogli donijeti ove mališane, a oni su, kako nam je potvrdila dr. Tomić, dežurna rađaonska liječnica dr. Ana Damjanović, prim. dr. Darko Knežević iz nadslužbe, dežurni specijalizant bio je dr. Mario Tomić, a dežurna pedijatrica dr. Svjetlana Raguž. - Klinika za ginekologiju i porodništvo ove godine bilježi znatno povećanje broja rođene djece u odnosu na isto razdoblje prethodnih godina. A ako broj poroda bude nastavljen ovom dinamikom, vjerujemo da će ovo biti godina s najviše rođene djece u SKB-u Mostar u proteklih 30 godina - kazali su iz Klinike. Da bi se dinamika poroda mogla već danas nastaviti, potvrdila nam je jučer dr. Tomić, ističući kako su i jučer imali veći broj aktivnih trudnica u rađaonici te da do jutra (srijede) očekuju najmanje 10 novorođenčadi. Uspoređujući prošlu i ovu godinu, podaci pokazuju da je ova godine već znatno bolja od prošle. - U SKB-u Mostar ukupno je do sada rođeno 1363 djece, što je za 67 više nego u istom razdoblju prošle godine - kazala je dr. Tomić, a da će godina biti puna radosti i novorođene djece u SKB-u Mostar, dalo se naslutiti već prvoga dana ove godine (1. siječnja), kada je na svijet u 4 sata i 25 minuta stigla malena Lana Bošković iz Čapljine.

Prirodni porodi

Podsjetimo, SKB Mostar ima najmanji postotak carskih rezova u odnosu na druge kliničke centre u regiji, što je vrlo pozitivno i to je, zapravo, pokazatelj kvalitetnog i predanog rada ove klinike. Još početkom ove godine Tomić je kazala kako su nakon pandemije vratili "stara" pravila u rodilište. - Izišli smo iz onog kritičnog vremena u kojem je korona određivala brojna pravila i ponovno smo uveli da pratnja može biti na porodu. Najčešće su to muževi, odnosno očevi, i moram priznati da zanimanje raste, tako da iz dana u dan bilježimo sve veći broj - kazala nam je tada sugovornica. Još tada osvrnula se na uvjete u bolnici. - U glavnom bolničkom objektu na Bijelom brijegu liječnici, medicinske sestre i pacijentice imaju zadovoljavajuće uvjete, ali ono što je ključno za uspješan rad svake zdravstvene ustanove jest medicinski kadar - istaknula je dr. Tomić. I dok ćemo se već sutra vratiti sumornim statistikama o stalnom prebrojavanju broja rođenih i umrlih, danas valja na trenutak zastati i čestitati svim roditeljima na novim članovima obitelji, a liječnicima na predanom radu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije