Obraćanje novoimenovanog kotorskog biskupa Mladena Vukšića

"Unatoč zbunjenosti i osjećaju nedostojnosti koji me prati, u pozivu svetog oca prepoznajem volju Božju koju želim ispuniti"

12.09.2024.
u 16:24

Prenosimo u cijelosti obraćanje novoimenovanog kotorskog biskupa Mladena Vukšića koje je uputio prigodom objave imenovanja u četvrtak 12. rujna 2024. u Biskupskom ordinarijatu u Mostaru.

Preuzvišeni oče biskupe Petre; generalni vikaru biskupija don Nikola; mnogopoštovani provincijale fra Jozo; braćo svećenici ovdje nazočni, kao i svi do kojih ove riječi dopru: mir vam i dobro!

Dok vama želim mir, ne mogu poreći da me ovo imenovanje iznenadilo i pomalo uznemirilo. Donijelo mi je zebnju i tisuću pitanja. Prije svega zato što sam siguran da nikada nisam ni na koji način žudio službu poput ove koja mi je danas povjerena. Siguran sam i sada da je bilo i svetijih i boljih i pripravnijih i učenijih kandidata od mene. Međutim, unatoč zbunjenosti koju osjećam i osjećaju nedostojnosti koji me prati, u pozivu svetog oca, pape Franje, prepoznajem volju Božju koju želim ispuniti prije svega i stoga prihvaćam imenovanje franjevačkoj malenosti kao poziv na služenje Crkvi i narodu Božjem. U tome se ne oslanjam na svoje snage nego na milost koju Gospodin daje onima koji se u njega uzdaju: „Blagoslovljen čovjek koji se uzdaje u Gospodina i kome je Gospodin uzdanje“ (Jr 17, 7)

Kad sam pomislio kako trebam dovršiti uređenje župne crkve u Posušju i odredio rokove, Bog me poljuljao u mojoj sigurnosti pozivajući me na Abrahamovsku vjeru. Naše životne prilike i neprilike naša su prigoda i mogućnost za rast u vjeri i odanosti Bogu. Bog je uvijek nov, on uvijek stvara. Stoga njemu slava i hvala za dar života, za dar poziva i za nebrojene milosti i darove kojima me obasipao tijekom mojega života. Računam na Njegovu pomoć i na ovom novom putu koji je preda mnom.

Zahvaljujem Njegovoj svetosti, papi Franji, koji me je, usmjerivši pažnju na mene, imenovano biskupom Kotorske biskupije. Upućujem pozdrav administratoru te biskupije, nadbiskupu barskom mons. Rroku Gjonlleshaju, biskupu u miru mons. Iliji Janjiću, svećenicima, redovnicima, redovnicama i svem Božjem puku u „Zaljevu svetaca“. Bratski pozdrav upućujem i mons. Zdenku Križiću, nadbiskupu splitsko-makarskom i mojem metropolitu.

Moj iskreni pozdrav građanskim vlastima u Crnoj Gori i Kotoru i nadam se suradnji na opće dobro kao svoj braći koja pripadaju drugim Crkvama: zajedno prepoznajemo Isusa kao Sina Božjega i Spasitelja svijeta. Bratski pozdrav svima koji ispovijedaju druge vjere i koji s nama dijele želju za upoznavanjem i služenjem Bogu.

Posebna misao u ovom trenutku ide mojim roditeljima, pok. ocu Mići i majci Jagodi, koji su mi dali život i vjeru i svima onima iz moje obitelji koji su mi prenijeli svoju ljubav prema Kristu i Crkvi. Zahvalno sjećanje na sve moje voljene postaje svakodnevna molitva u koju uključujem brata, sestru, rodbinu, prijatelje, mještane sela Otoka i moje župe Vitina.

Hvala Mostarsko-duvanjskoj biskupiji, u kojoj sam proveo većinu svog svećeničkog služenja, kao i Zagrebačkoj nadbiskupiji i Dubrovačkoj biskupiji u kojima sam kraće boravio. U ovom spomenu nezaobilazni su svi vjernici župa u kojima sam pastoralno djelovao.

Posebnu zahvalu dugujem Franjevačkoj provinciji Uznesenja BDM u Hercegovini, čiji sam član. Hvala mojoj braći za sve što su učinili za mene. Svima koji su na bilo koji način u mom srcu ostavili ono što me učinilo čovjekom, vjernikom i svećenikom kakav jesam. Zahvaljujem svojim učiteljima, nastavnicima, profesorima, odgojiteljima, župnicima i pastoralnim suradnicima, časnim sestrama i svima koje sam susretao na svom životnom putu.

Danas na spomen Presvetog imena BDM, cijelu svoju službu i općenito svoj život povjeravam njezinu zagovoru kao i zagovoru zaštitnika Kotorske biskupije, sv. Tripuna te ostalih Božjih ugodnika: bl. Gracije iz Mula, bl. Ozane, službenice Božje Ane Marije Marović te posebno sv. Leopolda Bogdana Mandića, koji će me uvijek podsjećati na moje franjevačko podrijetlo, na moje siromaštvo i na neizmjerno Božje milosrđe.

Na sve zazivam Božji blagoslov!

Mons. Mladen Vukšić, imenovani biskup kotorski

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije