Potreban veliki oprez

Upozorenje stručnjaka: Pazite koje gljive konzumirate!

17.10.2024.
u 14:16

Od početka tjedna u UKC Tuzla javilo se 26 pacijenata koji su imali tegobe uzrokovane trovanjem gljivama

Od početka tjedna u UKC Tuzla javilo se 26 pacijenata koji su imali tegobe uzrokovane trovanjem gljivama. Nakon opservacija jedan pacijent je zadržan na daljnjem liječenju. 
- Pregledano je ukupno 26 osoba i jedna osoba je zadržana u UKC Tuzla. Očekujemo do kraja dana da bude otpuštena na kućno liječenje - izjavila je za Fenu Ersija Aščerić-Mujedinović iz Službe za komunikacije UKC-a Tuzla. 

Prvi simptomi se javljaju pola sata nakon konzumiranja gljiva otrovnica i ogledaju se u mučnini, povraćanju, dijareji. Pacijenti koji su zadržani na liječenju imali su problema sa središnjim nervnim sustavom, odnosno s halucinacijama ili pospanosti.  Iz UKC Tuzla apeliraju na građane da obrate pažnju prilikom konzumiranja gljiva jer i najbolji poznavaoci znaju pogriješiti prilikom odabira između jestive i otrovne gljive.  Trovanje može ostaviti ozbiljne posljedice na zdravlje, a u konačnici može rezultirati i fatalnim ishodom. 
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije