Vitamin E je važan za jak imunitet, evo kako prepoznati da ga ne unosite dovoljno.
Ako želimo biti zdravi potreban je unos vitamina E. Vitamin E, baš kao i vitamin C, snažan je antioksidans koji štiti tjelesne stanice od oštećenja što ih može uzrokovati prekomjerna količina slobodnih radikala - molekula koje u oksidaciji s kisikom nastaju kao otpadni proizvodi metabolizma. Dok slobodni radikali napadaju stanice, vitamin E poput gromobrana ciljano usmjerava njihov napad na sebe kako bi obranio stanice. Potom “preusmjerava” slobodne radikale prema vitaminu C koji pomaže njihovu odstranjivanju iz organizma. Iako je rijetko stanje, do manjka vitamina E može doći.
SIMPTOMI MANJKA VITAMINA E
Kako je neophodan za pravilno funkcioniranje organizma, manjak može izazvati simptome poput:
1. Slabost u mišićima: Bez adekvatnog unosa vitamina E, mišići će doživjeti oksidativni stres, što se događa kada dođe do disbalansa između slobodnih radikala i antioksidanata u tijelu, navodi dr. Kristen Holtz. Oksidativni stres je odgovoran za slabost u mišićima.
2. Problemi s koordinacijom: Manjak ovog vitamina može dovesti do pucanje određenih neurona u mozgu, a upravo su ono odgovorni za koordinaciju i kontrolu pokreta. Hotz dodaje kako će doći do problema s koordinacijom kada se ovo dogodi.
3. Utrnulost i trnci: Ponekad manjak vitamina E može uzrokovati perifernu neuropatiju a može voditi do toga da imate osjećaj da su vam ruke i stopala utrnuli ili da osjećate trnce. Problem nastaje radi oštećenja vlakana živaca koji ne prenose signale pravilno.
4. Slab imunološki sustav: Vitamin E jača imunološki sustav pomažući rastu T stanica koje će obraniti organizam od infekcija. Kada je imunološki sustav slab, skloniji smo infekcijama.
5. Problemi s vidom: Manjak ovog vitamina će oslabiti receptore u retini što može voditi do problema s vidom pa on može postati mutan kroz vrijeme, navodi Holtz.
ŠTO UZROKUJE MANJAK VITAMINA E?
Nije često povezan s prehranom i često se ustvari javlja kod osoba koje imaju genetsku predispoziciju ili određene bolesti kada tijelo ne može apsorbirati masnoće kako bi trebalo, navodi dr. Shirin Peters. Problem leži u tome što je vitamin E topiv u masnoćama, a tijelo ga razgrađuje jednako kao i masti. Stanja koja mogu utjecati na lošu apsorpciju ovog vitamina su cistična fibroza, Crohnova bolest, Abetalipoproteinemia i ataksija.
Uz to, novorođenčad će češće patiti od manjka ovog vitamina radi manjka masnoća u tijelu.
KOJI SU NAJBOLJI PRIRODNI IZVORI VITAMINA E?
Prirodni vitamin E biološki je najaktivniji, pa se za opskrbu organizma vitaminom E svakako preporučuju prirodni izvori.
Orašasti plodovi, sjemenke i hladno prešana biljna ulja bogati su vitaminom E. U tome prednjače orasi i bademi, suncokretove i bundevine sjemenke te suncokretovo i maslinovo ulje. Odličan je izvor vitamina E i ulje pšeničnih klica. U značajnim količinama ima ga i u zelenom lisnatom povrću, jajima i iznutricama.
Vitamin E vrlo je osjetljiv na industrijsku preradu te izlaganje zraku i svjetlosti, pa birajte nerafinirane (što manje prerađene) namirnice. Hladno prešana ulja čuvajte dobro zatvorena u tamnim staklenim bocama, na hladnom i tamnom mjestu.