Nedovoljna konzumacija ovih šest namirnica može dovesti do bolesti srca i rane smrti, upozorava globalna studija.
Sir i riba neophodni su za zdravu prehranu, inzistiraju stručnjaci. Znanstvenici navode punomasne mliječne proizvode kao jednu od šest namirnica koje su ‘ključne’ za smanjenje rizika od srčanog i moždanog udara.
Riba, orašasti plodovi, mahunarke i povrće također su važni u prehrani.
Unatoč tome što se posljednjih godina povezivalo s rakom i srčanim problemima, za neprerađeno crveno meso je također rečeno da čini zdravu prehranu sve dok se jede u ‘umjerenim količinama’, piše Ordinacija.hr.
Iz kanadskog Instituta za istraživanje zdravlja stanovništva tvrde da je optimalna zdrava prehrana, nazvana PURE:
- tri do četiri tjedne porcije mahunarki
- sedam porcija orašastih plodova
- dvije do tri porcije ribe
- 14 porcija punomasnih mliječnih proizvoda – uključujući mlijeko, jogurt ili sira.
Također se mogu konzumirati umjerene količine – ili jedna porcija dnevno – cjelovitih žitarica i neprerađenog mesa, kažu istraživači.
To može uključivati:
- jednu krišku kruha
- pola šalice kuhane riže, ječma ili kvinoje
- otprilike 85 g kuhanog crvenog mesa ili peradi
Hrana s niskim udjelom masti zauzela je središnje mjesto u javnosti, prehrambenoj industriji i kreatorima politike, s oznakama nutritivne vrijednosti usmjerenim na smanjenje masti i zasićenih masti, rekao je glavni autor studije dr. Andrew Mente.
Naša otkrića upućuju na to da bi prioritet trebalo biti povećanje zaštitne hrane kao što su orašasti plodovi, koji se često izbjegavaju jer imaju previše energije, riba i mliječni proizvodi, umjesto ograničavanja mliječnih proizvoda, osobito punomasnih, na vrlo male količine.
Dodao je kako njihovi rezultati pokazuju da do dva obroka mliječnih proizvoda dnevno, uglavnom punomasnih, trebaju biti uključena u zdravu prehranu. Ovo je u skladu s modernom znanošću o prehrani koja pokazuje da mliječni proizvodi, osobito punomasni, mogu zaštititi od visokog krvnog tlaka i metaboličkog sindroma.
Kako izgleda uravnotežena prehrana?
- Svaki dan jedite najmanje 5 porcija raznog voća i povrća. Računa se sve svježe, smrznuto, sušeno i konzervirano voće i povrće
- Temeljite obroke na krumpiru, kruhu, riži, tjestenini ili drugim škrobnim ugljikohidratima, idealno cjelovitim žitaricama30 grama vlakana dnevno: To je isto kao da jedete sve od sljedećeg: 5 porcija voća i povrća, 2 keksa od integralnih žitarica, 2 debele kriške integralnog kruha i veliki pečeni krumpir s ljuskom
- Uzmite neke mliječne proizvode ili mliječne alternative (kao što su napitci od soje) birajući opcije s nižim udjelom masti i šećera
- Jedite grah, mahunarke, ribu, jaja, meso i druge bjelančevine (uključujući 2 porcije ribe svaki tjedan, od kojih jedna mora biti masna)
- Birajte nezasićena ulja i namaze te ih konzumirajte u malim količinama
- Pijte 6-8 šalica/čaša vode dnevno
- Odrasli bi trebali imati manje od 6 g soli i 20 g zasićenih masti za žene ili 30 g za muškarce dnevno