Svježe ili sušene, smokve se preporučuju za niz zdravstvenih tegoba, kao i jačanje mentalnih sposobnosti. Zbog bogatstva minerala i grožđanog šećera, suhe su smokve odlična grickalica kod intenzivnih fizičkih napora.
Danas postoji čak 600 različitih sorti smokava koje uspijevaju u različitim podnebljima. Iako se tradicionalno ovo voće uzgaja u primorskim krajevima naše zemlje, posljednjih godina odlično uspijeva i u kontinentalnim vrtovima, ako je posađena na zaštićenom, južnom položaju, piše 24sata.hr.
Najčešće se razmnožava reznicama i povaljenicama, jer iz sjemena zna narasti poludivlja smokva zvana glušica. U narodnoj medicini smokva se koristi protiv zatvora, zubobolje, oteklina, tumora, kašlja, bradavica, upale grla, čireva i gnojnih apscesa. U nekim se zemljama od mliječnog soka mlade smokve pravi posebna vrsta sira namijenjenog dojiljama koje su ostale bez mlijeka. Uživanje u svježim i suhim smokvama preporučljivo je onima koji pate od povišenoga kolesterola jer ovo voće obiluje vlaknima. Sadrži više vlakana od bilo kojeg drugog voća ili povrća - osobito je bogata pektinom, topivim vlaknom koje može sniziti razine kolesterola u krvi. Samo pet smokvi na dan osigurava više od 20 posto preporučene dnevne količine vlakana. Smokva je također bogat izvor kalcija, željeza, magnezija, vitamina B6 i kalija.
Sadrži i triptofan, spoj koji potiče dobar san i pomaže da mozak ispravno iskoristi glukozu, pospješujući dobru cirkulaciju. Iznimno je bogata magnezijem, mineralom koji štiti organizam od posljedica psihičkog stresa i pravi je melem za živčani sustav. Stoga su smokve vrlo preporučljiva hrana kod napetosti, anksioznosti, depresije i PMS-a. Tijekom sezone prednost bi trebalo dati svježim smokvama, koje sadrže 80 posto vode i stoga su manje kalorične.
U suhim smokvama ima više od 50 posto grožđanog šećera, tako da su brzi izvor energije tijekom sportskih aktivnosti kao što je trčanje.
Za njima je ipak korisno posegnuti kod učenja i drugih mentalnih napora jer mozgu osiguravaju lako dostupne hranjive tvari te tako potiču koncentraciju i pamćenje. U alternativnoj medicini, esencija cvjetova smokve rabi se za jačanje pamćenja, kao i kad je potrebno prisjetiti se nekih davnih događaja, primjerice iz djetinjstva. Praktikanti tvrde da takva esencija (koja se dobiva tako da se cvjetovi biljke ostave da stoje na suncu nekoliko sati, u staklenoj posudi, preliveni izvorskom vodom) dovodi u ravnotežu lijevu i desnu polutku mozga, ali i potiče kreativnost. U nastavku vam donosimo djelotvorne recepte narodne medicine kojima je baza - smokva...
Piling za lice
Kako biste napravili domaći piling za lice i tijelo, pomiješajte žlicu šećera, dvije žlice svježe cijeđenog narančina soka i jednu vilicom izgnječenu svježu smokvu. Dodajte nekoliko kapi maslinova ulja i koristite piling jednom na tjedan. Enzimi iz smokve uklonit će mrtve stanice, a šećer nježno ispolirati kožu.
Ljekoviti kolačići
Potrebno je 50 g suhih smokava, 100 g suhih šljiva i 100 g sene. Smokve i suhe šljive samljeti što sitnije. Umiješati senu i oblikovati kolačiće od po jedne žličice smjese i držati u hladnjaku. Ovi kolačići odlična su pomoć protiv zatvora - djeci je dovoljan jedan kolačić na dan, a odraslima dva tijekom dana. Kolačići se jedu polako, uz malo čaja od kima ili komorača.
Marmelada
Potrebno vam je 5 kg smokava i 1 kg šećera. Smokve oprati i oguliti. Zgnječiti ih u posudi i po želji odvojiti sok od sitnih sjemenki, procijediti ili propasirati. Dobiveni sok smokve staviti na vatru i, kad zakuha, dodati šećer. Kuhati miješajući dok se ne dobije željena gustoća. Još vruću marmeladu uliti u pripremljene staklenke i staviti ih u malo zagrijanu pećnicu da se napravi tanka kora. Zatvoriti.
Vino od smokve
Kilogram suhih i mekših smokava te deset bobica kleke stavite u drvenu ili plastičnu bačvicu i zalijte s 10 litara vode. Bačvicu, pokrivenu lanenom krpom i drvenim poklopcem, stavite na toplije mjesto i ostavite da odstoji deset dana. Nakon fermentacije tekućinu (smokvino vino) procijedite i ulijte u litrene boce, dobro začepite i koristite poslije tjedan dana. Smokvino vino najbolje je napraviti tijekom ljeta i piti (ohlađeno u hladnjaku) kao izvrsno osvježavajuće piće.
Smokve u rakiji
Uzmite kilogram zdravih i zrelih (svježih) smokava. Škarama odrežite peteljke i poredajte ih u staklenku za konzerviranje povrća. Zatim preko smokava prelijte litru lozovače, bocu prekrijte gustom lanenom krpom i ostavite da odstoji dva tjedna na toplome mjestu. Nakon dva tjedna uzmite pola kilograma šećera i rastopite ga s malo vode. Rastopljenom šećeru dodajte iz smokava ocijeđenu rakiju. Miješajte sadržaj dok se šećer potpuno ne otopi pa ga prelijte preko smokava i hermetički zatvorite. Poslije tjedan dana rakiju (izvrstan liker) možete piti, a možete jesti i smokve. Pripazite, i oni opijaju kao i svaki drugi alkohol.
Domaći liker
Kilogram svježih smokvi poslažite u staklenku. Prelijte ih litrom lozovače, zatvorite lanenom krpom i ostavite dva tjedna na toplom. Rastopite pola kilograma šećera s malo vode i u to dodajte iz smokava ocijeđenu rakiju. Dobro promiješajte, prelijte preko smokava i hermetički zatvorite. Nakon tjedan dana liker će biti spreman za piće.
U maslinovom ulju
Do 30 komada suhih smokava složite u teglu, a onda do vrha nalijte maslinovo ulje. Zatvorite i čuvajte mjesec dana. Smokve će upiti maslinovo ulje, a nakon toga se jede po jedna smokva prije svakog obroka. Ovaj recept može pomoći kod problema sa želucem, hemoroida, zatvora, povišenog kolesterola, neplodnosti, anemije, astme i bronhitisa.
Čaj od listova
Lišće smokve liječi bronhitis, bradavice, cirozu jetre, visoki tlak, kožne probleme, čireve te ublažava simptome dijabetesa. Stoga se može pripremati kao čaj - dvije žličice listova smokve prelijte šalicom vrele vode, ostavite da odstoji 10 minuta i procijedite. Popijte jednu šalicu svako jutro, najbolje uz doručak.
Desert
Za poširanje smokvi stavite ih u posudu i prelijte vinom ili prošekom. Po želji dodajte malo cimeta, meda, vanilije ili limuna. Zakipite tekućinu, smanjite temperaturu, pokrijte posudu i na laganoj vatri kuhajte još 15 minuta dok smokve ne omekšaju.Smokve prebacite u posudu za posluživanje, a tekućinu još ukuhajte dok ne bude gusta i prelijte preko poširanih smokvi.
Smokvenjak
Sameljite pola kilograma kvalitetnih suhih smokava, dodajte im krupno rezanih i poprženih 10 dekagrama badema i malo rakije (viskija ili ruma) tako da možete lakše izmijesiti priređenu masu. Dobivena smjesa oblikuje se u okrugle pogačice i suši u pećnici zagrijanoj na nižu temperaturu. Kad se smokvenjak osuši, odozgo na njega stavite grančicu komorača i zavijte u masni papir ili alufoliju te čuvajte na hladnom.
Kako vam smokva može pomoći sa zdravljem?
Protiv kašlja
Pripremite 1,5 l crnog vina, 100 g rogača, 100 g suhih smokava, 100 g smeđeg šećera i 1-2 klinčića. Crno vino stavite u posudu za kuhanje te dodajte mljevene suhe smokve, mljeveni rogač, šećer i klinčiće. Kuhajte na laganoj vatri stalno miješajući da ne zagori, oko 5 minuta. Uzimajte tri puta na dan po jednu čašicu.
Jačanje pluća
S litrom crnog vina skuhajte šaku suhih samljevenih smokava, šaku mljevenog rogača, malo šećera i od 2 do 3 karanfilića. Nakon kuhanja procijedite i pijte po čašu tri puta na dan.
Šum u ušima
Sjemenke gorušice (20 g) samljeti u prah i dobro pomiješati sa zgnječenim smokvama (200 g). Kašom premazati komad gaze i staviti kao oblog na uho.
Protiv žuljeva
Žuljeva se brzo i lako možemo riješiti trljanjem svježim listovima smokve nekoliko puta na dan. Pritom vodimo računa o tome da na žulj dospije i mliječni sok iz peteljke smokvina lista. To činimo u vrijeme kasnog proljeća, ljeta ili rane jeseni - kad smokva bujno lista.
Protiv zatvora
Narežite od tri do četiri suhe smokve i od tri do četiri suhe šljive te sve prelijte s 2 dcl vode i ostavite da odstoji tijekom noći. Ujutro ocijedite i popijte, a plodove pojedite.
Afte
Protiv neugodnih afti u ustima žvačite 2-3 nježnija lista smokve, a potom isperite usta vodom. Osim što ćete tako ukloniti čireve u usnoj šupljini, imat ćete svjež dah.
Grlobolja
Kako biste se riješili neugodnog peckanja u grlu, pomiješajte suhe smokve, med i toplu vodu. Pijte tijekom dana.
Afrodizijak
Smokvama se pripisuju afrodizijačka svojstva, a narodna medicina koristi ih za povećavanje vitalnosti. Namočite nekoliko svježih smokava u mlijeku preko noći i pojedite ujutro. Ovakav će doručak, ako se jede redovito, ojačati potenciju.
Gnojne desni i čirevi
Smokvu presijecite na dva dijela i stavite u posudu. Prelijte mlijekom tek toliko da smokva bude prekrivena. Kuhajte nekoliko minuta, a zatim stavite smokvu na oboljelo mjesto. Postupak ponovite od dva do tri puta.
Bradavice i kurje oči
Mliječni sok smokve, koji istječe kad se zasiječe mlada grančica ili zelena smokva, te sok iz lista služe za liječenje bradavica. Postupak je jednostavan - mliječni sok treba namazati na bradavicu ili kurje oko i oni će nakon nekoliko dana navedenog postupka otpasti. Treba razlikovati melanome od običnih bradavica (posavjetovati se s liječnikom) i mazati samo bradavice.
Opekline i rane
Suhu smokvu skuhajte u mlijeku ili vodi, presijecite je na pola i stavite na opeklinu ili ranu. Ako je opeklina veća, skuhajte nekoliko smokava. Prije stavljanja na opeklinu ili ranu smokva se treba ohladiti da ne bude prevruća.
Snižavanje šećera
Ako se smokvini plodovi ne preporučuju oboljelima od šećerne bolesti, smokvini listovi imaju antidijabetičko djelovanje. Lišće smokve također liječi bronhitis, bradavice, cirozu jetre, visoki tlak, kožne probleme i čireve. Možete upotrijebiti sok svježeg lišća ili ga posušiti za čaj. Dvije čajne žlice suhog lišća smokve prelijte šalicom kipuće vode. Pokrijte i ostavite 10-15 minuta. Procijedite. Popijte jednu čašu ovako pripremljenog napitka svakog jutra uz doručak.
Bubrežni kamenci
Kako biste se riješili bubrežnih kamenaca, skuhajte šest svježih smokava u 2 dl vode i jedite svaki dan tijekom mjesec dana.
Bujna kosa
Smokve potiču rast kose i njeguju je. U šampon ili regenerator koji koristite dodajte nekoliko kapi smokvina ulja, na kosi držite oko pet minuta i isperite.