Lani u BiH život izgubilo 255 osoba

Velika brzina, alkohol i droga odnose sve više života na cestama u BiH

prometna nesreća, hitna pomoć
Ilustracija
15.09.2024.
u 16:16

Alkohol i neprilagođena brzina odnose brojne ljudske živote. Poruka je to akcije “Nijedan više” koju provodi Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) Republike Srpske, čiji je cilj podizanje svijesti građana, odgovorno ponašanje u prometu i smanjenje broja nesreća.

Centri edukacije

Mirna Miljanović, načelnica Odjela za odnose s javnošću MUP-a RS-a, kazala je za N1 kako su upravo ovi najčešći uzroci prometnih nesreća s najtežim posljedicama. - Alkohol je najveći problem u prometu. Prometne nesreće najčešće prouzrokuju vozači pod utjecajem alkohola. Kampanja pokušava usmjeriti i upozoriti građane. Svi svojim odgovornim ponašanjem značajno mogu doprinijeti. I dalje vozimo prebrzo, ne koristimo sigurnosni pojas, koristimo telefon tijekom vožnje - kazala je Miljanović za N1. Sličnog stava je i Osman Lindov, diplomirani inženjer prometa. - Ovakve kampanje nam trebaju svakodnevno. Moramo se pozabaviti ovim problemom. Crna statistika uvijek je prisutna. Gubimo 300 ljudskih života godišnje u BiH. Policija treba raditi svoj dio posla. Institucije moraju pojačati sustave edukacije. Kamere neće riješiti probleme, a ni ležeći policajci. Nećemo tako riješiti probleme. Statistike pokazuju da gubimo živote. Nemamo drogiranih vozača u prometu zato što to ne kontroliramo. Nemamo sustav koji će se adekvatno koristiti za kontrolu vozača - jesu li pod utjecajem narkotika - kazao je Lindov za N1, dodajući da se mora raditi na cestovnoj infrastrukturi. Mirna Miljanović objašnjava da je vrlo malo tolerancije među vozačima u prometu. - MUP RS-a vrši kontrolu vozača na prisutnost opojnih droga.

Prilikom alkotestiranja radimo i ove testove. Već nekoliko godina imamo i evidenciju. Oni koji odbiju testiranje, odmah budu isključeni iz prometa. Prometna kultura jako je bitna. U inozemstvu se strogo poštuju pravila, a ovdje ne - istaknula je Mirna Miljanović. Prema riječima Lindova, BiH kaska za zemljama iz EU koje vrše svakodnevne edukacije. - Trebamo praviti centre u kojima bi se dodatno održavale edukacije, tzv. centre sigurne kontrole. Nikada ne možemo 100 posto biti sigurni u prometu. Moramo se educirati. Nešto se radi, ali to je vrlo malo. Poseban je problem s bahatim vozačima, njih će uvijek biti. Bahatost se treba kontrolirati.

Tijela trebaju kontrolirati te osobe kako ne bi došlo do loših posljedica - kazao je Lindov dodajući da postoji niz mjera za prevenciju kako bi se došlo do manjeg broja nesreća.

Prometne nesreće

U protekloj, 2023., prema podacima BiHAMK-a, dogodilo se ukupno 35.148 prometnih nesreća, od kojih je zabilježeno 7665 prometnih nesreća s poginulim i ozlijeđenim osobama te 27.488 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama život je izgubilo 255 osoba, dok su 10.944 osobe zadobile teže ili lakše tjelesne ozljede. U FBiH je poginulo 135 osoba, što znači da je broj poginulih u odnosu na 2023. povećan za 19 osoba i predstavlja 52,95% od ukupnog broja poginulih u prometnim nesrećama u BiH. U Distriktu Brčko je tijekom protekle godine poginulo 11 osoba, odnosno 4,31% od ukupnog broja. Broj poginulih osoba u prometnim nesrećama u RS-u u odnosu na 2022. povećan je za 9 osoba, 109 je poginulih osoba u 2023., što predstavlja 42,74% od ukupnog broja poginulih u prometnim nesrećama u BiH. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije