Velika dilema Njemačke: Kako se nositi sa sve jačom Kinom?

20.04.2023.
u 19:11

Kako se nositi sa sve jačom Kinom? Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock založila se za jasan stav na summitu G7. Vlada u Berlinu još uvijek traži smjer.

Ono što su ministri vanjskih poslova sedam ekonomski najmoćnijih država G7 formulirali u svojoj završnoj deklaraciji u Karuizawi u Japanu, u skladu je s onim čemu se nadala njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock (Zeleni), piše Deutsche Welle. Nedvosmisleno su pozvali Kinu da se pridržava međunarodnih pravila: “Podsjećamo Kinu da se treba pridržavati ciljeva i načela Povelje Ujedinjenih naroda i suzdržati se od prijetnji, pritisaka, zastrašivanja ili nasilja.”

Težak sastanak u Kini

Baerbock već duže vrijeme zagovara kritički pravac prema Kini. Sastankom u Karuizawi završeno je šestodnevno putovanje njemačke ministrice vanjskih poslova u Aziju tijekom kojeg je posjetila Kinu, Južnu Koreju i Japan.

Posebno je delikatan bio posjet Kini, gdje je kritizirala stanje ljudskih prava. Njezin kineski kolega Qin Gang te je kritike odlučno odbacio. Baerbock je otvoreno govorila i o prijetnjama Kine Tajvanu.

Spor oko Tajvana

Kina smatra da demokratski otok Tajvan pripada kineskom narodu i sve otvorenije prijeti Tajvanu, primjerice vojnim manevrima u moru između dviju zemalja.

Ministar vanjskih poslova Kine Qin Gang hladno je reagirao na kritike njemačke ministrice i odgovorio da je otok dio Kine. A onda je, ne spominjući izravno Njemačku i ministricu vanjskih poslova, rekao: “Ono što Kini najmanje treba su učitelji sa Zapada.” Jasne riječi druge ekonomske sile svijeta.

Njemačka i dalje vlada bez koncepta

Promjene kroz trgovinu? Kina kao partner, konkurent ili sistemski suparnik? Putovanje njemačke ministrice vanjskih poslova i sastanak G7 u Japanu pokazali su da ministrica Baerbock želi jasan stav kada je u pitanju sve moćnija Narodna Republika Kina.

No, njemačka vlada još uvijek nema koncept oko kojeg bi se složile sve stranke vladajuće koalicije, SPD, Zeleni i liberali. Istodobno se povećava vremenski pritisak. Mnogi su odavno formulirali ideje kako se odnositi prema najvažnijem i sve autokratskijem trgovinskom partneru.

U svakom slučaju, Annalena Baerbock jasno je poručila da ne treba “zatvarati oči” kada je riječ o kršenju međunarodnog prava, pogotovo kada je u pitanju Tajvan. O tome je govorila i u japanskoj Karuizawi: njemački partneri u regiji “već jasno vide da Kina sve više želi zamijeniti postojeća, općeobvezujuća međunarodna pravila svojim pravilima”.

Brojni koncepti – nema rješenja

Samo, kako bi trebala izgledati ta “jasna pozicija”? U njemačkoj koalicijskoj vladi očito nema dogovora o tome. Od prošle godine poznati su dokumenti Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva gospodarstva Njemačke o reformiranoj strategiji prema Kini. Oba ministarstva vode Zeleni političari.

Sredinom studenoga prošle godine doznali su se prvi detalji strategije Ministarstva vanjskih poslova prema Kini. Ekonomsku ovisnost o Kini treba hitno smanjiti, navodi se. Narodna Republika je sve više konkurent i sistemski suparnik. Također se navodi da treba razmotriti zaustavljanje uvoza iz onih regija s “posebno velikim kršenjem ljudskih prava”, primjerice iz ujgurskih regija.

Oporbeni demokršćani traže brži tempo

Vladino oklijevanje i odugovlačenje politike prema Kini otvara prostor za napade opozicije. O tome treba pitati kancelara Olafa Scholza, koji je ponovno suzdržan, kritizira za DW demokršćanski stručnjak za vanjsku politiku Johan Vadepool.

Zastupnički klub CDU-a i CSU-a u Bundestagu sada izlazi s vlastitim dokumentom o Kini koji je DW dobio na uvid. “Želimo nacionalni konsenzus o kineskoj politici”, kaže Vadepool. Smatra da Njemačka treba postati ekonomski manje ovisna o Kini, te da se moraju smanjiti rizici vezani uz tu komunističku zemlju.

Macronova ideja drugačija

U Njemačkoj se stoga puno raspravlja o ispravnoj politici prema Kini. Slično je i u drugim europskim zemljama.

Veliku prašinu podigao je nedavno posjet francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Kini. Macron je tamo rekao da bi, s obzirom na visoke napetosti između Washingtona i Pekinga u vezi s Tajvanom, Europi bilo dobro da “izbjegne krize koje nisu naše”. Po tom pitanju, smatra, Europa ne treba slijediti SAD i mora paziti da “ne postane vazal”.

Kancelar Scholz mora se izjasniti

Dakle, prema Macronovoj izjavi, Europa nije čvrsto na strani Tajvana? To je više Njemačka. U svakom slučaju, konzervativna njemačka oporba podržava pravac koji zagovara ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Sve u svemu, dobro se pokazala u Kini, ocijenio je za DW Vadepool, predstavnik demokršćana zadužen za vanjsku politiku. On je ministricu pratio i na putovanju u Kinu.

Misija ministrice vanjskih poslova u Aziji i konferencija ministara vanjskih poslova G7 priprema su za veliki summit šefova država i vlada G7 koji se održava od 19. do 21. svibnja u Hirošimi u Japanu. Na njemu će sudjelovati i kancelar Olaf Scholz. Već sada je jasno da će jedna od tema biti autokratska Kina. Nejasno je, međutim, hoće li kancelar tada izaći s kineskim konceptom svoje vlade, piše Deutsche Welle.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije