Pod pokroviteljstvom Vlade Federacije BiH, Vlade Tuzlanske županije i Općine Lukavac, u toj općini održan je 16. međunarodni sajam turizma i ekologije “List 2018.”.
Trodnevna maniefstacija
Tijekom trodnevne manifestacije (od 3. do 5. svibnja) održano je i natjecanje turističko-ugostiteljskih škola pod nazivom “Oni dolaze”. Na natjecanju su sudjelovali slastičari, kuhari, konobari, barmeni i turistički tehničari. Cilj natjecanja bio je razvoj i unapređenje turističke djelatnosti, usavršavanje obrazovanja u turizmu, razmjena iskustava škola, stjecanje novih znanja i razvijanje natjecateljskog duha kod učenika.
Ocjenjivanje i nadgledanje natjecanja obavio je Centar za edukaciju kadrova – CESPU Sarajevo, a po završetku su proglašeni pobjednici te dodijeljena priznanja i prigodne nagrade.
Od ukupno sedam škola, Srednja strukovna škola “Silvije Strahimir Kranjčević” iz Livna osvojila je treće mjesto.
Da bi se postigao takav rezultat, uz neosporan trud i zalaganje učenika, bio je potreban i veliki angažman njihovih mentora i ravnatelja za odlazak na natjecanje. Iz škole su poručili kako ih uspjeh ovako mladih ljudi motivira na upornost i aktivaciju svih svojih intelektualnih, tjelesnih i emocionalnih kapaciteta, kao i da je riječ o sjajnom uspjehu kojim se istinski ponose. Razloga je više. Prvi, jer taj uspjeh ukazuje na velike domete njihovih učenika, a drugi jer on govori i o kvaliteti škole koja omogućava učenicima ovladavanje vještinama iz područja turističko–ugostiteljskih tehnologija izuzetno traženih na tržištu rada.
Inače, Lukavački sajam turizma i ekologije ove godine se održavao od 3. do 5. svibnja i to po šesnaesti put. Ove godine pokrovitelj sajma “LIST 2018” bila je Vlada Federacije BiH.
Promocija zemlje
Pored osnovnog cilja sajma, tj. promocije turističkog potencijala Tuzlanske županije, Bosne i Hercegovine, kao i zemalja izlagača iz regije i šire te predstavljanje stanja na području ekologije i aktivnosti planiranih na poboljšanju istog, nezaobilazni dio sajma “List” bila je zdrava i autohtona hrana i piće u sklopu koje je sajam organizirao veliki “festival domaćih jela i zdrave hrane”.