Suša sve više uzima maha, a prognoze nisu optimistične

Za vikend stiže novi, treći toplinski val, temperature opet rastu do 40 stupnjeva

26.07.2024.
u 21:01

Nismo se oporavili ni od prošlog, a već nam stiže novi toplinski val, i to već za vikend, piše Večernji list BiH. Kako su prognozirali iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, stabilno i sunčano vrijeme u BiH prognozira se do 3. kolovoza. Navode da su od 4. do 9. kolovoza izgledni česti ljetni pljuskovi. Natprosječno visoke temperature očekuju se tijekom cijelog prognoznog razdoblja, a od nedjelje, 28. srpnja, maksimalne dnevne u granicama novog, trećeg toplinskog vala. Do 27. srpnja očekivane minimalne temperature zraka u Bosni kretat će se od 14 do 19, u Hercegovini od 20 do 25 Celzijevih stupnjeva, a maksimalne diljem zemlje od 29 do 34, a na krajnjem jugu i sjeveru i do 38. Razdoblje s visokim temperaturama zraka prognozira se od 28. srpnja uz jutarnje temperature u Bosni od 18 do 23 te Hercegovini od 22 do 27, danju u Bosni i Hercegovini između 36 i 40 stupnjeva.

Vozite oprezno

I bhmeteo.ba. prognozirao je da nas ovaj vikend očekuje novi toplinski val. - Od vikenda novi toplinski val uz povratak vrelina. U nedjelju (28. 7.) lokalno do 40 °C. Do kraja srpnja očekuje se dominacija sunčanog vremena. Suša sve više uzima maha, a prognoze nisu optimistične. Osim rjeđih lokalnih pljuskova, značajnije kiše koja bi okončala sušu zasada nema na vidiku - prognozirao je bhmeteo.ba. Budući da nas idućih dana očekuju paklene vrućine, brojni će osvježenje tražiti uz more, a iz BIHAMK-a su izdali preporuke za putovanje. - Molimo vozače da tijekom vožnje budu maksimalno oprezni i da unose dovoljne količine vode u organizam. Ako putujete na duže relacije, krećite u ranim jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima te tijekom putovanja pravite češće stanke. Molimo i ostale sudionike u prometu (posebno motocikliste) da budu oprezni i da poštuju sve prometne propise - priopćili su iz BIHAMK-a. Izdali su preporuke i za prelaske preko granica kako bi svim putnicima olakšali putovanja. - I dalje je najfrekventniji granični prelaz u ljetnim mjesecima Doljani - Metković. Kako bi se izbjegla višesatna čekanja na ovom prijelazu, predlažu da se izabere druga ruta. - Ako putujete u Makarsku ili sjevernije, predlažemo da se s magistralne ceste M-17 isključite u Jablanici i da preko Blidinja i Posušja dođete do graničnog prijelaza Osoje - Vinjani Gornji. Kada preko tog graničnog prijelaza uđete u Hrvatsku, možete se tunelom Sveti Ilija spustiti do Baškog Polja. Ako putujete k sjevernom dijelu Dalmacije, možete se na naplatnom mjestu Zagvozd uključiti na autocestu k Splitu i dalje. Ako su na graničnom prijelazu Osoje također gužve (posebno vikendom), možete koristiti granični prijelaz Gorica - Vinjani Donji. Također, prema Splitu možete i preko središnje Bosne (Vitez, Bugojno, Livno, granični prijelaz Kamensko ili Prisika). Ako putujete na dio Makarske rivijere od Gradca do Makarske, predlažemo vam da koristite granične prijelaze: Gabela Polje, Bijača, Zvirići ili Crveni Grm, savjetovali su iz BIHAMK-a nadalje objašnjavajući: - Podsjećamo, na granični prijelaz Gabela Polje dođete ako na nekoliko kilometara prije GP Doljani skrenete desno, a cesta duga nešto više od 5 km vodi vas do ovog graničnog prijelaza. Na granični prijelaz Bijača najlakše možete doći ako se s magistralne ceste M-17 isključite u Čapljini, uđete u grad i na drugom kružnom toku odvojite se ka GP Bijača (označeno putokazom). Nakon nekoliko kilometara vidjet ćete odvajanje desno na A-1. Tu se uključujete na autocestu koja vas vodi do graničnog prijelaza Bijača (cestarina za taj dio A-1 iznosi 1,20 KM). Istu cestu koristite i ako želite na granični prijelaz Zvirići, s tim što na autocesti prije samog graničnog prelaza Bijača imate odvajanje za Zviriće - naveli su iz BIHAMK-a.

Nova dionica

Za putovanje na Dubrovačku rivijeru, dodaju, možete koristiti granične prijelaze Trebimlja - Čepikuće ili Ivanica - Donji Brgat. Za one koji ne znaju, do graničnog prijelaza Trebimlja - Čepikuće dolazi se preko Stoca, Ljubinja i Ravnog. - Također, savjetujemo da koristite novu dionicu ceste Stolac - Neum, a onda ako putujete k Pelješcu ili Dubrovniku, imate samo jedan granični prijelaz Neum I - Klek ili Neum II - Zaton Doli - savjetovali su iz BIHAMK-a. I naravno, ako planirate idućih dana do mora, ne zaboravite koristiti preparate s visokim zaštitnim faktorom (SPF) +50, izbjegavajte sunce od 10 do 17 sati, a stručnjaci su dodali: - Ne idite na odmor bez "prve pomoći" za alergije, ubode, svrbež, bol...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?