Kada govorimo o nekim tradicionalnim slasticama, orasi su često osnovna namirnica u starinskim receptima i najčešće je onaj okus bakinih kolača upravo okus oraha. Bilo da se radi o tortama s bogatim biskvitom punim oraha s dodatkom čokolade i ruma, o prhkim ili punjenim kiflicama, kuglicama od oraha i čokolade ili o tradicionalnim poviticama poput orahnjače, orasi su ti koji daju pun okus, sočnost i onaj karakterističan miris domaće slastice.
Moguće je da mnogi od vas imaju neki svoj omiljeni kolač s orasima. Ova prekrasna pita od oraha spada u klasike među kolačima. Za ovu pitu će vam trebati orasi i to ovom kolaču daje baš onaj pravi starinski okus i miris.
Index.hr donosi starinski recept kako ga je napisala teta Merica Majetić u svoju bilježnicu.
Kolač se sastoji od prhkog tijesta s maslacem te nadjeva prepunog oraha, vrlo je mirisan, topi se u ustima. Ako ne volite kremaste kolače, ovo je prava slastica za vas.
Recept za Meričinu pitu od oraha:
Sastojci
Tijesto
250 g hladnog maslaca
250 g brašna (pola glatko, pola oštro)
2 žumanjka
2 žlice bijelog vina
50 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
ribana limunova korica
Nadjev
150 gšećera
280 g mljevenih oraha
8 jaja
1 prstohvat soli
ribana limunova korica
Priprema
Napravite tijesto
U prosijano brašno dodajte prstohvat soli te obje vrste šećera pa naribajte hladni maslac.
Utrljajte maslac u brašno da dobijete mrvičastu, pjeskovitu smjesu. To možete i pomoću multipraktika. Dodajte žumanjke, vino i naribanu limunovu koricu.
Zamijesite glatko tijesto pa ga malo spljoštite, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku barem pola sata.
Ako ćete raditi od dva dijela, podijelite tijesto na veći dio za podlogu i manji za gornji dio.
Napravite nadjev
Uključite pećnicu na 180 stupnjeva da se zagrije. Za nadjev istucite bjelanjke s malo soli u čvrst snijeg (ja sam dodala i ona dva što su mi ostala od pripreme prhkog tijesta).
Žumanjke dugo tucite sa šećerom dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu. Dodajte orahe i limunovu koricu pa sjedinite. Ručno umiješajte snijeg.
Razvaljajte tijesto
Ohlađeno tijesto razvaljajte na masnom papiru u veličinu lima za pečenje (moj je bio 28 x 40 cm) pa skupa s papirom smjestite tijesto u lim.
Premažite nadjevom
Preko tijesta rasporedite nadjev i poravnajte. Ukoliko radite s gornjim tijestom, stavite preko nadjeva drugi dio tijesta (razvaljan, u trakicama ili nariban).
Kolač pecite 25 do 30 minuta na 180 stupnjeva. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i uživajte u starinskom okusu bakinog kolača.