Istinomjer u RS-u

Započet rad na 105 od ukupno 458 predizbornih obećanja

Istinomjer u RS-u
06.04.2016.
u 11:00

U prvoj godini aktualnog mandata, stranke koje su formirale vladajuću koaliciju u RS-u započele su rad na 105 od 458 obećanja koje su dale u svojim izbornim programima, dok se značajniji progres bilježi u ispunjavanju tek 21 obećanja. Obećanja u kojima nije bilo nikakvog napretka i u ovom mandatu su najbrojnija i ima ih 432, pokazala je analiza Istinomjera. Pojedinačno, najlošiji rezultat u ispunjavanju svojih obećanja ostvario je DNS, koji ima tek dva posto obećanja s velikom vjerojatnošću ispunjenosti do kraja mandata, a čak 83 posto obećanja kod kojih je ta vjerojatnost slaba.

SNSD i SPRS ostvarili su sličan rezultat te obje stranke imaju oko 7 posto obećanja s velikom i 60 posto obećanja s malom vjerojatnošću za ispunjenost do kraja mandata. U oblasti obrazovanja, od ukupno 28 obećanja, osam je ocijenjeno kao započeto, dok je jedno dobilo ocjenu “u progresu”. Od obećanja na kojima je zabilježen napredak u ispunjenju, pet se odnosi na kontinuirane aktivnosti Vlade RS-a i predstavlja samo nastavak već postojećih aktivnosti. Značajno je istaknuti da je Vlada Republike Srpske usvojila nacrt strategije obrazovanja u RS-u za razdoblje 2015. - 2020. te Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju, koji je planiran ovom strategijom. Karakteristično je da je SNSD imao samo dva obećanja iz oblasti obrazovanja, oba vrlo nekonkretna.

S druge strane, DNS je u ovoj oblasti dao 21 obećanje, od kojih je dobar dio prepisan iz izbornog programa SNSD-a za mandat 2010. – 2014., poput obećanja o ravnomjernom razvoju sveučilišta u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu, obećanja vezanih za predškolsko obrazovanje i sl. U oblasti pravne države nije zabilježen značajniji napredak te je od 36 obećanja započet rad na tek pet, dok je jedno prekršeno. Započeta obećanja su ovu ocjenu dobila zbog usvajanja nacrta zakona o suzbijanju korupcije, organiziranog i najtežih oblika gospodarskog kriminala. U oblasti državnog uređenja, od ukupno 58 obećanja, samo jedno je dobilo ocjenu “u progresu”, dok je 13 obećanja (svih 13 iz DNS-ova izbornog programa) o poboljšanju položaja i ovlasti lokalnih samouprava ocijenjeno započetim jer je Vlada RS-a formirala radnu skupinu za izmjenu Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o namještenicima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?