Jedan od popularnih mitova je da je hrana pokvarena nakon isteka roka trajanja. Naravno, većina hrane zapravo je potpuno jestiva i nakon datuma otisnutog na pakiranju.
Rok trajanja često je više u kategoriji korisnog datuma za procjenu do kad bi nešto moglo biti jestivo. Samo u slučajevima mesa, ribe i drugih lako kvarljivih namirnica su rokovi trajanja bliži stvarnom krajnjem datumu do kojeg bi se nešto trebalo pojesti.
Na primjer, tjestenina u neotvorenom pakiranju može se iskoristiti šest do osam mjeseci nakon isteka roka trajanja ako je smrznete. Skuhana tjestenina bit će dobra za jesti i tjedan dana ako je držite u frižideru, a u dubokom smrzavanju je iskoristiva šest do osam mjeseci. Suha tjestenina (bez jaja) može izdržati čak dvije godine bez smrzavanja.
Neotvorena kutija žitarica iskoristiva je i do osam mjeseci nakon isteka roka trajanja. Jednom kad otvorite pakiranje žitarice će biti jestive i do šest mjeseci. Skuhane žitarice imaju rok trajanja od oko pet dana u frižideru.
Jaja se mogu iskoristiti od tri do pet tjedana nakon što ste ih kupili. Moguće je provjeriti jesu li se jaja pokvarila jednostavnim testom. Stavite jaje u hladnu vodu. Ako je na dnu, sve je u redu, no ako pluta, to znači da se pokvarilo. Kuhana jaja koja držite u frižideru trebala bi biti iskoristiva do tjedan dana.
Sirovo meso neće dugo izdržati ako nije smrznuto, no u zamrzivaču ga možete držati do četiri mjeseca bez brige. Štoviše, hrana općenito može izdržati gotovo neograničeno u zamrzivaču jer bakterije koje uzrokuju trovanje ne rastu u takvim uvjetima, no zaleđene namirnice s vremenom gube kvalitetu.
Sirova riba u zamrzivaču bit će iskoristiva i do devet mjeseci, a dimljena riba do šest mjeseci. Neotvorena konzerva ribe može izdržati i do pet godina, kao i većina konzervirane hrane.
Dok plemeniti sirevi imaju vlastitu ukusnu koricu od plijesni, u slučaju drugih sireva možete odrezati plijesan koja se nakon nekog vremena može stvoriti i ostatak sira trebao bi biti iskoristiv.
Salati i zelenom povrću može se produžiti rok trajanja umakanjem u hladnu vodu na pet do deset minuta.
Mlijeko je iskoristivo do pet dana nakon isteka roka trajanja, a ako se pokvarilo, to ćete lako otkriti po neugodnom mirisu. Neotvoreni jogurti iskoristivi su do tri tjedna nakon isteka roka trajanja.
Neotvorena pakiranja smrznutog voća i povrća iskoristiva su i do deset mjeseci nakon isteka roka trajanja.
Kruh je jestiv dok god nema plijesan na sebi, a možete ga i smrzavati što će mu produžiti rok trajanja za čak tri mjeseca.
Neotvoreni kečap i senf iskoristivi su do dvije godine nakon isteka roka trajanja.
Med se može pokvariti samo ako dođe u kontakt s vodom. Kristalizirani med nije pokvaren, već mu se samo glukoza kristalizirala.
Najbolja procjena je li nešto dobro za jesti i dalje je miris i kako izgleda. Datumi na pakiranju samo su nešto prema čemu možete temeljiti vlastitu procjenu.