Čeka se na Vijeće ministara

Zoran Galić odlazi u mirovinu zbog procesa, uskoro novi ravnatelj SIPA-e

01.08.2024.
u 12:54

Ovoga tjedna odvjetnica zamjenika ravnatelja državne policijske agencije protiv kojega Tužiteljstvo BiH vodi istragu zbog korupcije uputila je zahtjev, a Vijeće ministara ne može odlučiti bez stava Neovisnog odbora

Iako je ministar Nenad Nešić predlagao jučer da se dnevni red sjednice Vijeća ministara BiH dopuni zahtjevom za razrješenje i privremeno umirovljenje zamjenika ravnatelja Državne policijske agencije Zorana Galića, koji je pod istragom Tužiteljstva BiH za korupciju, ipak je na kraju odlučeno da se provede kompletna procedura kroz Neovisni parlamentarni odbor pa tek onda ova točka dođe pred ministre, piše Večernji list BiH. Naime, ranije ovoga tjedna Galićeva odvjetnica Ivana Grizelj Ćorluka dostavila je Neovisnom policijskom odboru zahtjev njezina klijenta Galića da ga se umirovi jer je stekao uvjete za to. A to pak podrazumijeva i prijevremeno razrješenje s dužnosti zamjenika ravnatelja krovne Državne policijske agencije za istrage i zaštitu.

Na liječenju u RH

Naknadno je utvrđeno da se ne može krenuti u zakonito razrješenje, a jednako tako i u imenovanje novoga policijskog dužnosnika sve dok to ne odobri Neovisni odbor. - Policijski rukovoditelj, zamjenik rukovoditelja policijskog tijela BiH ne može biti smijenjen bez prethodnog prijedloga Neovisnog odbora za smjenu. Neovisni odbor može na vlastitu inicijativu, na inicijativu ministra sigurnosti BiH ili bilo kojeg tijela vlasti u BiH, a kada ocijeni opravdanim, predložiti suspenziju policijskog rukovoditelja i zamjenika rukovoditelja policijskih tijela BiH - navodi se u pravilniku Neovisnog odbora. U dopisu koji je Galić uputio Neovisnome odboru objašnjeni su razlozi zašto inzistira na odlasku u mirovinu te razrješenju s pozicije na kojoj se nalazi od prošle godine. On je u ovaj mandat ušao iako navršava godine staža s obzirom na beneficirani radni staž u policiji. - Galić je podnio zahtjev za umirovljenje prije isteka mandata jer je stekao uvjete za mirovinu - rekla je Ivana Grizelj Ćorluka, odvjetnica zamjenika ravnatelja SIPA-e. Njegov odlazak u mirovinu automatski podrazumijeva i razrješenje s pozicije zamjenika ravnatelja državne policijske agencije. Zoran Galić se sklonio u Hrvatsku dan prije provođenja operacije u kojoj je trebao biti priveden početkom srpnja, otkada je nedostupan vlastima ove zemlje. Drugi visokopozicionirani pripadnik Granične policije BiH, pomoćnik zapovjednika Granične policije za područje Trebinja Blagoje Milović uhićen je pod sumnjom u korupciju. Galića i Milovića se tereti da su primili mito i počinili druge oblike pribavljanja koristi i zloporabili položaj ili ovlasti u razdoblju dok je Galić obnašao dužnost ravnatelja Granične policije BiH jer je omogućavao nezakonitu trgovinu visokotarifnih roba. Njegova odvjetnica tvrdi da on nije u bijegu, nego da se nalazi na liječenju u Hrvatskoj. - Gospodin Zoran Galić nije u bijegu. On se nalazi na liječenju u Hrvatskoj, o čemu postoji medicinska dokumentacija. To smo poslali Tužiteljstvu BiH - rekla je njegova odvjetnica.

Nema vozila

Ranije ovoga mjeseca po istrazi Tužiteljstva BiH u istome predmetu uhićen je i državljanin BiH i Hrvatske Ivica Bago, kojemu se na teret stavlja organizirani kriminal i krijumčarenje visokotarifnih roba. Odvjetnica je u prvim istupima istaknula kako Galić nije primio mito te da su optužbe protiv njega lažne. - Ono što vam kao braniteljica gospodina Zorana Galića u ovom trenutku mogu reći je činjenica da je moj klijent u konfuznom stanju i pod terapijama, odnosno u stanju šoka zbog neistinitih tvrdnji koje mu se pokušavaju staviti na teret - rekla je odvjetnica Ivana Grizelj Ćorluka. U dijelu javnosti je objavljeno kako je zamjenik ravnatelja Državne policijske agencije, dok je bio ravnatelj Granične policije BiH, primio mito, vozilo koje su navodno istražitelji pronašli ispred njegove obiteljske kuće. Galićeva obrana je to demantirala tvrdeći da se navodno vozilo nalazi u Hrvatskoj, a ne u BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?