18.10.2024. u 13:48

Prva filmska projekcija u Širokom Brijegu upriličena je 24. travnja 1931. godine. U zgradi tadašnje Franjevačke gimnazije, kako piše u svom monografskom izdanju "Široki Brijeg" Karlo Rotim, djed Gorana Bogdana, najtraženijeg glumca u širem okružju, prikazan je film "Spas male Zorice" u produkciji Doma narodnog zdravlja u Zagrebu. Prvi film u Širokom Brijegu snimila je Škola narodnog zdravlja iz Zagreba 1934. godine. Riječ je o dokumentarno-igranom filmu "Ikina sudbina". Godine 1948. Široki Brijeg dobio je kino "Napredak", koje je 1963. dobilo sadašnje ime "Borak".

Tko je tih godina mogao i zamisliti da će početkom 21. stoljeća Široki Brijeg dobiti respektabilan filmski festival koji će magičnom snagom privlačiti filmaše iz cijelog svijeta! Mediteran Film Festival, širokobriješka smotra dokumentarnog filma, svrstao se među cijenjene filmske festivale. I ne samo to, ovaj festival pokrenuo je filmsku industriju u Hercegovini, kako reče Tomislav Topić, direktor MFF-a. Mi se usuđujemo konstatirati da je ovaj festival Široki pretvorio u "hercegovačku Cinecittu" (najveći europski kompleks filmskih studija, a nalazi se kod Rima). Širokobriješka produkcija Kadar proizvela je oko 30 značajnih filmova, a filmska škola MFF-a educirala je oko 200 mladih, od kojih su neki postali filmski profesionalci.

Na 25. izdanju MFF-a u službenoj konkurenciji našlo se 20 dokumentaraca koji su producirani u čak 19 zemalja, a širokobriješka filmska smotra privukla je filmaše od Kine do Španjolske, pa čak i iz Amerike. Starije filmofile u Širokom mnogo toga vezanoga uz kino "Borak" podsjeća na sjajni film "Kino Raj" ("Cinema Paradiso") talijanskog redatelja Giuseppea Tornatorea. Ne sluteći da će njihovo kino postati raj na zemlji za filmske autore i filmofile, barem tijekom pet festivalskih dana svake godine.      

Od 9. do 12. ovog mjeseca Široki Brijeg bio je u znaku MFF-a 2024. Cijeli grad je disao s festivalom koji od početaka karakterizira opušteno ozračje i jedinstven šušur. Bilo je zanimljivo i veselo na druženjima oko kina "Borak", u hotelu "Park", gdje je bio smješten veći broj festivalskih gostiju, od redatelja i producenata do novinara, u Marića gaju u Grudama, širokobriješkim kafićima "House", "Kod Paje", "San Meli"… Stephan Lupino propustio je uplaćeni avionski let za Zagreb kako bi još jedan dan ostao u Širokom. Tony Mandich je kao potpredsjednik Atlantic Recordsa obišao čitav svijet, a kazao je da se nigdje nije proveo kao na partyjima MFF-a u Širokom.

Imali smo priliku družiti se s ekipom HRT-a i novinarima Večernjeg lista iz Zagreba, koji su došli podržati svog kolegu Roberta Bubala, urednika nedjeljnog izdanja, redatelja sjajnog dokumentarca "Hassanovi ratovi" o zanimljivom životnom putu Večernjakova novinara Hassana Haidara Diaba, i Hassana osobno. Hassan se u ovom dokumentarcu o svojoj osobnoj drami šalio i o tome kako je glumio bogatog šeika.

Na otvaranju MFF-a 2024. prikazan je trailer dokumentarno-igranog filma "Kralj Tomislav", koji režira Dražen Klarić, glavni i odgovorni urednik Večernjeg lista. U tom filmu Robert Bubalo, producent MFF-a, našao se u ulozi kralja Tomislava. Na partyju u hotelu "Park" Jelena Ružić, Večernjakova filmska kritičarka, inače članica žirija MFF-a 2024., rekla je autoru ove kolumne:

- Evo tvoj Robert Redford glumi kralja Tomislava?!

Jelena se prisjetila anegdote o Robertu Bubalu u kojoj je postao Robert Redford. Naime, Bubalo je jedne prigode prošao u CRVENOM FORDU pored jednog kafića, a ovaj autor je kazao:

- Prođe Robert REDFORD!

U druženju s Deanom Šošom, urednikom Filmskog programa HRT-a 3, Tomislavom Mršićem, urednikom Dokumentarnog programa HRT-a i redateljem igranog filma "Kauboji", te s filmskim scenaristom Davorom Šišmanovićem prisjetili smo se suradnje autora ove kolumne u jednoj od HRT-ovih emisija o filmu "Posebni dodaci". Tema emisije bio je humor u filmu i anegdote vezane uz slavne redatelje i glumce. Upoznali smo ih o gostovanju uglednih ljudi iz svijeta filma na širokobriješkoj filmskoj smotri, kao što su Petar Krelja, Zoran Tadić, Tomislav Radić, Vinko Brešan, Ognjen Sviličić… Filmski kritičar Ante Peterlić bio je čest gost na MFF-u, kao i filmska producentica Vera Robić-Škarica. Kazali smo im kako je svake godine Zoran Tadić, redatelj kultnog hrvatskog filma "Ritam zločina", rođeni Livnjak, tražio da mu ispričamo vic o Shakespeareu i Hercegovki Mari. Naime, slavni engleski dramatičar navratio je kod Hercegovke Mare u trgovinu i upitao je:

- Mare, imaš li majoneze?

- U tubi or no tubi? – priupitala je Mara.

Konstatirali smo da na setovima nekih filmova bude više humora nego u nekim filmskim komedijama! Znalo se "zaružiti" i do sitnih noćnih sati pa smo se prisjetili riječi slavne glumice Marlene Dietrich: "Idealan je onaj muž koji ne pije, ne karta se, ne okreće se za drugim ženama, ne prepire se i – ne postoji!" Razgovarali smo o ženidbama, udajama i razvodima slavnih redatelja i glumaca, ali i glumcima neženjama. Orson Welles je kazao: "Ljubav nalikuje na zaušnjake, što ih kasnije dobiješ, to je opasnije!" Alberto Sordi se pravdao: "Nikad se nisam ženio zato što previše poštujem žene!" Kad je jedne večeri počela padati kiša, tražio se kišobran više pa smo se sjetili riječi Alfreda Hitchcocka: "Kišobran je zaštita za jednoga, a tuš za dvoje!"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije