Herc iskrice

Od "hercegovačkih Alpa" do neumskih uvala u samo tri mjeseca četiri filmska festivala!

30.08.2024.
u 16:09

Mnogo toga što se događa tu oko nas nema ni na filmu. A u dosadašnjem dijelu ovog prevrućeg kolovoza imali smo tri filmska festivala - jedan u Sarajevu, drugi u "hercegovačkim Alpama", a treći na hercegovačkom dijelu plavog Jadrana. Naravno, riječ je o Sarajevo Film Festivalu, Festivalu planinskog filma i Festivalu podvodnog filma. Sutra, 31. kolovoza, u Orašju počinju Dani hrvatskog filma - Ivo Gregurević. Kad smo kod filma, ovog kolovoza filmski svijet opraštao se od Alaina Delona, ikone europskog i svjetskog filma. Za nekog naočitog muškarca žene bi znale reći: "Lijep k'o Alain Delon!" Jednog su naočitog sarajevskog političara 90-ih godina u šali nazvali - Alijin Delon! Iako se nije baš u svemu slagao s Alijom Izetbegovićem. Radijski sportski reporter Ivo Tomić u svom stilu opisao je Ćiru Blaževića:

- Čovjek s osmijehom demona, a licem Alaina Delona!

Filmska zvijezda Alain Delon otišao je među zvijezde nebeske, a mi se vratimo u ovdašnju filmsku stvarnost. Jubilarno, 30. izdanje SFF-a ponovno je pokazalo da po mnogo čemu spada u red respektabilnih filmskih smotri. Jedni su zadivljeni glamurom sarajevskog festivala, a drugi smatraju da je crveni tepih zasjenio film, da je bilo više ćilima nego filma. Bilo kako bilo, za SFF mnogi će reći:

- Svjetski, a naš!

Da je ponešto našega bilo moguće gurnuti pod tepih, bio bi više svjetski. U svakom slučaju, SFF potreban je bh. filmu, Sarajevu, BiH i okruženju. U ovom kolovozu održana su dva manje zvučna i manje glamurozna filmska, ali s filmske strane značajna festivala. U Planinarskom domu u Masnoj Luci u Parku prirode Blidinje održano je prvo izdanje Mountain Film Summita, festivala planinskog filma. U "hercegovačkim Alpama" prezentirani su filmovi o planinama Europe, Azije i Amerike. Nije bilo glamuroznog crvenog tepiha, ali brojni posjetitelji bili su oduševljeni ukupnim planinskim ozračjem. Samo tjedan dana potom, prošloga petka i subote, na komadiću Jadranskog mora koje pripada BiH održano je četvrto izdanje Neum Underwater Film Festivala. Na ovaj festival podvodnog filma stiglo je mnoštvo filmova iz 86 zemalja o temi mora, rijeka i jezera. Ovaj festival, koji daje svoj doprinos očuvanju prirodnog okoliša, posebno voda, ujedno je i svojevrsna turistička promidžba Neuma i čitave BiH.

U tijeku su pripreme za širokobriješki Mediteran Film Festival. Od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu bit će održano jubilarno, 25. izdanje ovog festivala dokumentarnog filma. Selektor Zdravko Mustać odabire 20 dugometražnih i isto toliko kratkometražnih dokumentaraca s područja čitavog Mediterana. No, o popratnom programu bit će održane projekcije zanimljivih filmova izvan festivalske konkurencije. Svake godine najesen bude održan Mostar Film Festival. Direktor tog festivala glumac Slaven Knezović kazao nam je da su već dogovorene projekcije filmova "Svemu dođe kraj" Rajka Grlića, "Djed Mraz u Bosni" Emira Kapetanovića i "Božji gnjev" Kristijana Milića.

Nevjerojatno je to da će se u tijeku samo tri mjeseca na potezu od "hercegovačkih Alpi" do hercegovačkog mora održati četiri filmska festivala! Kad su se na prostoru Parka prirode Blidinje snimali kadrovi filma "Bitka na Neretvi" Veljka Bulajića nitko nije mogao ni pomisliti da će se tu nakon 55 godina održavati filmski festival. Tada se potajno pričao jedan od viceva. Kad su se angažirali statisti za film "Bitka na Neretvi", jedan statist je, navodno, upitao:

- Treba li ponijeti svoju uniformu?

Saznali smo da je Boris Dvornik, omiljeni glumac Antuna Vrdoljaka, trebao igrati Matana u TV seriji "Prosjaci i sinovi", ali je tada bio previše angažiran oko snimanja filma "Bitka na Neretvi". Godinama je autor ove kolumne pratio zbivanja vezana uz filmove i filmske festivale pa je upoznat s nekim nedovoljno poznatim, a dosta zanimljivim događanjima, često i duhovitim. Špiro Guberina pričao nam je kako je dobio ulogu škovacina Strikana u TV seriji "Velo misto". Vinko Kraljević nam je ispričao kako je kao Bakalar, pomoćnik Meštra kojeg glumi Boris Dvornik, u sred serije "poginuo" u ratu.

- U sred snimanja serije dobio sam poziv u JNA. Scenarist Smoje me je "poslao" u partizane i odmah "ubio", a na moje mjesto kod Meštra u brijačnici stigao je Papundek kojeg je glumio Duško Valentić!

Zanimljivo je to da je Goran Bogdan, najtraženiji glumac u širem okruženju, prvu filmsku ulogu imao u filmu "Elipsa" Tomislava Topića, direktora širokobriješkog MFF-a. Od nekoliko filmadžija čuli smo anegdote o Fabijanu Šovagoviću. Veliki Šova igrao je neku relativno sporednu ulogu u jednom filmu koji je prikazan na nekom od europskih festivala. Europski filmski kritičari pitali su redatelja tog filma:

- Pa gdje ste našli onog genijalnog naturščika?

- Kakav naturščik, to je Fabijan Šovagović, prvak Drame Hrvatskog narodnog kazališta - objasnio im je redatelj.

Pamte se duhovite izjave glumačkih zvijezda. Alain Delon kazao je: "Dobar glas je ono što drugi na znaju o nama". Filmska zvijezda Marlon Brando okomio se na televiziju: "Televizija je izmišljena zato da i nepismeni imaju razlog za nositi naočale!" Slavni Belmondo u društvu žena kazao je zajedljivo: "Vjerna žena je ona koja se okomi na samo jednog muškarca!" A jedan veliki glumac rekao je:

"Ja uopće nisam veliki glumac, samo sam dobro odglumio velikog glumca!"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije