Od uznika do predsjednika egipatske vlade

17.07.2024.
u 10:44

Gospodin je bio s Josipom. Sve što je Josip radio bilo je uspješno. U tamnicu, kojom je upravljao faraonov zapovjednik tjelesne straže, zatvoreni su faraonov glavni peharnik i glavni pekar. I njih je služio Josip. Jedno jutro zamijeti Josip kako su peharnik i pekar neraspoloženi. Josip započe s njima jutarnji razgovor pitanjem: "Zašto ste danas tako potišteni?" (Post 40, 7). Zbog snova su bili potišteni. Nisu našli osobu koja bi im mogla rastumačiti snove. Josip ih pita zar Bog ne tumači snove. Josip traži da mu ispričaju snove kojih su se prepali. Josip protumači prvo peharniku san. Rekao mu je kako će se za tri dana vratiti posluživati faraona. Ali dodao mu je: "Kad ti bude opet dobro, sjeti se da sam i ja bio s tobom, pa mi učini ovu uslugu: spomeni me faraonu i pokušaj me izvesti iz ove kuće" (Post 40, 15). Ali pekarov san nije bio pozitivan. Josip je prenio pekaru kako će ga pogubiti za tri dana. Faraon je na rođendanskoj gozbi odredio da vrate peharnika na posao, a zapovjedi da objese pekara. Peharnik je zaboravio na Josipa.

Bile su prošle dvije godine kako se peharnik vratio na posao posluživanja. Faraon je usnuo dva sna tih dana. I on se prepao svojih snova. Tražio je po cijelom Egiptu osobu koja će mu znati protumačiti snove. Peharnik je faraonu progovorio o Josipu, kojega je bio zaboravio. Brzo su iz tamnice doveli faraonu Josipa. Josip je rekao kako on nema moći tumačiti snove, nego Bog daje odgovor na snove te kako će i faraonu dati odgovor na njegove snove. Faraon ponovi snove Josipu. Josip rastumači faraonu san o sedam debelih i mršavih krava. Egipatska zemlja će rađati u izobilju žita sedam godina. Zatim će doći sedam "gladnih" godina. Prvih sedam godina treba dobro upravljati i prikupiti dovoljno žita za sedam "gladnih" godina. Faraonu se, ali i njegovim pomoćnicima, svidjelo Josipovo tumačenje.

Faraon zaključi sastanak riječima: "Zar bismo mogli naći drugoga kao što je on, čovjeka koji bi bio tako obdaren duhom Božjim?" Zatim se obrati izravno Josipu: "Otkako je sve to Bog tebi otkrio, nikoga nema sposobna i mudra kao što si ti. Ti ćeš biti upravitelj moga dvora: sav će se moj narod pokoravati tvojim naredbama. Jedino prijestoljem ja ću biti veći od tebe. Postavljam te, evo, nad svom zemljom egipatskom" (Post 41, 37-41). •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?