unatoč svemu

Tko je zaslužan za moj identitet?

04.09.2024.
u 12:01

Pedagozi naglašavaju kako je za svako dijete bitno prvih pet godina života i odgoja. Mojsija je othranila i odgajala majka dok nije "odrastao". Kad je odrastao, posinila ga je faraonova kći. Ona mu je nadjenula ime Mojsije. Pretpostaviti možemo kako je odgajan u tadašnjim egipatskim školama za prinčeve i one koji su se spremali za državničke službe ili za život na dvoru. Razdoblje Mojsijeva života odgovara razdoblju Novoga kraljevstva u Egiptu koje je bilo od 1550. do 1070. Iz tog razdoblja posebno se spominju tri pouke: 1. Pouka Anieva i 2. Pouka Amenemopova i 3. Pouka Amennakhtova. Ipak je Mojsije sačuvao svoj hebrejski identitet koji je primio od majke i u svojoj obitelji kao dijete.

Kad je odrastao, poželio je izlaziti kako bi susretao ljude svoga naroda koji su bili robovi. Zapažao je muke kojima su bili izloženi. Prvi put kad je došao među Hebreje vidio je kako jedan Egipćanin tuče jednog Hebreja. Kad je Mojsije promotrio da nikoga nema u njihovoj blizini i kako ih nitko ne gleda, ubio je tog Egipćanina. Zakopao ga je u pijesak. Mojsije je mislio da se za taj njegov zločin neće saznati. Dan nakon tog zločina ponovno je izišao prošetati i doći do Hebreja. Taj drugi dan vidio je kako se tuku dvojica pripadnika njegova naroda, dvojica Hebreja. Napadača upita: "Zašto tučeš svoga druga?" (Izl 2,13). Napadač oštro odgovori Mojsiju: "Tko te postavi za starješinu i suca našega? Kaniš li ubiti i mene kako si ubio onog Egipćanina?" (Post 2,14). Mojsije se zaprepastio. Postao je svjestan da se ipak priča o njegovu zločinu. Obuzeo ga je strah. Vijest o njegovu ubojstvu Egipćanina proširila se od Hebreja i među Egipćane. Došla je ta informacija i do samog faraona. Faraon odluči pogubiti Mojsija. Mojsije je znao da mora pobjeći ili ga čeka smrt. Pobjegao je s dvora i došao do midjanske zemlje. Midjanci su bili beduini, a obitavali u s obiju strana Akapskog zaljeva. Mojsije je došao do jednog studenca i tu sjeo. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije