preukusno

Međimurska gibanica s gotovim korama: Zanimljiv spojsira, kiselih jabuka, maka i oraha

Međimurska gibanica
Shutterstock
12.11.2024.
u 07:39

Međimurska gibanica je starinska pita od vučenog tijesta s četiri nadjeva koja se tradicionalno priprema u Međimurju. Zanimljiv je spoj okusa svježeg sira, kiselih jabuka, slatkog maka te oraha. Tradicionalno se priprema s domaćim, ručno rađenim korama, a jednostavnije i brže je s gotovim, kupovnim korama za savijače.

Inače, vrlo sličan kolač je prekmurska gibanica iz Slovenije, koja se priprema od istih sastojaka, ali je viša, s više slojeva, jer se svaki nadjev stavlja dva puta, prenosi Skuhaj.hr.

Sastojci:

kore za savijače

400 g jabuke

400 g svježi sir

80 g mak

80 g mljeveni orasi

200 ml kiselo vrhnje

1 jaje

30 ml biljno ulje ili maslac

100 g šećer

10 g mljeveni cimet

pola limuna

vanilin šećer

Priprema:

Jabuke operite i naribajte, dodati šećer, vanilin šećer, mljeveni cimet i promiješajte. U sir dodajte šećer i limunovu koricu, promiješajte. U mak i orahe dodajte šećer i vanilin šećer.

Umutite kiselo vrhnje s jajem.

Pleh namažite s maslacem, stavite sloj vučenog tijesta, premažite uljem i stavite drugi red tijesta. Stavite nadjev od oraha. Stavite red tijesta, premažite uljem, zatim stavite nadjev od sira, premažite vrhnjem i opet stavite red tijesta i premažite uljem. Zatim ide nadjev od maka, sloj tijesta, premazan uljem, preliven kiselim vrhnjem i drugi sloj tijesta. Na kraju je ide nadjev od jabuka, sloj tijesta i sve premažite kiselim vrhnjem.

Pecite 45 minuta na 165 stupnjeva. Pečenu gibanicu ostavite da se do pola ohladi, po želji pospite šećerom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije