dobro je znati

Pretjerali ste s hranom? Nutricionisti imaju popis namirnica koje čine čuda protiv nadutosti

prejedanje
Shutterstock
28.12.2024.
u 14:01

Tradicionalni lijek protiv nadutosti koji možete koristiti kao čaj, žvakati sjemenke nakon obroka te ga koristiti kao začin u različitim jelima.

Red francuske salate, red pečene purice, pa malo krumpira, kolača i, dakako, koja čašica vina ili piva… Ne nužno tim redom, ali ovih blagdana svi smo manje-više uživali u spomenutim namirnicama, u količinama koje premašuju one koje inače preporučuju nutricionisti. Uobičajena je to pojava za vrijeme blagdana koja sa sobom nosi i neizbježnu nadutost. Srećom, nutricionisti imaju popis namirnica koje pomažu u prevladavanju tog problema.

Đumbir: Ova čudesna namirnica poznata je po svojim protuupalnim svojstvima. Možete je konzumirati na nekoliko načina – kao svježi đumbir u jelima, u obliku čaja ili kao dodatak smoothiejima.

Jogurt s probioticima: Probiotici su ključni za zdravu probavu. Birajte jogurte koji sadrže žive kulture i nemaju dodanih šećera. Najbolje ih je konzumirati ujutro na prazan želudac.

Ananas: Zahvaljujući enzimu bromelain, ananas je izvrstan saveznik u borbi protiv nadutosti. Preporučuje se konzumacija svježeg ananasa ili prirodnog soka od ananasa, bez dodanog šećera, a možete ga koristiti i kao sastojak u voćnim salatama.

Komorač: Ova aromatična namirnica posebno je učinkovita kod problema s probavom. Možete je koristiti kao svježu salatu, u obliku čaja i kao začin u jelima.

Metvica: Mentol iz metvice umiruje probavni sustav i smanjuje grčeve. Najčešći načini primjene su u obliku čaja koji se može pripraviti od svježe ili sušene metvice. Pomaže i eterično ulje, dok se svježi listovi mogu koristiti kao dodatak voćnim salatama

Banane: Bogate kalijem i vlaknima, banane pomažu u regulaciji tekućine u tijelu. Najbolje ih je konzumirati kao međuobrok, u smoothiejima te kombinaciji s jogurtom

Kim: Tradicionalni lijek protiv nadutosti koji možete koristiti kao čaj, žvakati sjemenke nakon obroka te ga koristiti kao začin u različitim jelima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije