Red francuske salate, red pečene purice, pa malo krumpira, kolača i, dakako, koja čašica vina ili piva… Ne nužno tim redom, ali ovih blagdana svi smo manje-više uživali u spomenutim namirnicama, u količinama koje premašuju one koje inače preporučuju nutricionisti. Uobičajena je to pojava za vrijeme blagdana koja sa sobom nosi i neizbježnu nadutost. Srećom, nutricionisti imaju popis namirnica koje pomažu u prevladavanju tog problema.
Đumbir: Ova čudesna namirnica poznata je po svojim protuupalnim svojstvima. Možete je konzumirati na nekoliko načina – kao svježi đumbir u jelima, u obliku čaja ili kao dodatak smoothiejima.
Jogurt s probioticima: Probiotici su ključni za zdravu probavu. Birajte jogurte koji sadrže žive kulture i nemaju dodanih šećera. Najbolje ih je konzumirati ujutro na prazan želudac.
Ananas: Zahvaljujući enzimu bromelain, ananas je izvrstan saveznik u borbi protiv nadutosti. Preporučuje se konzumacija svježeg ananasa ili prirodnog soka od ananasa, bez dodanog šećera, a možete ga koristiti i kao sastojak u voćnim salatama.
Komorač: Ova aromatična namirnica posebno je učinkovita kod problema s probavom. Možete je koristiti kao svježu salatu, u obliku čaja i kao začin u jelima.
Metvica: Mentol iz metvice umiruje probavni sustav i smanjuje grčeve. Najčešći načini primjene su u obliku čaja koji se može pripraviti od svježe ili sušene metvice. Pomaže i eterično ulje, dok se svježi listovi mogu koristiti kao dodatak voćnim salatama
Banane: Bogate kalijem i vlaknima, banane pomažu u regulaciji tekućine u tijelu. Najbolje ih je konzumirati kao međuobrok, u smoothiejima te kombinaciji s jogurtom
Kim: Tradicionalni lijek protiv nadutosti koji možete koristiti kao čaj, žvakati sjemenke nakon obroka te ga koristiti kao začin u različitim jelima.