saznajte koliko je to zapravo dobro

Znate li šta mineralna voda radi tijelu?

Frank May
06.10.2024.
u 14:48

Ukoliko imate običaj da često pijete mineralnu vodu, saznajte koliko je to zapravo dobro.

Prirodne gazirane vode su bogate otopljenim mineralima poput natrija, klorida, kalcija, joda i kalija, čiji sastav određuje ukus i ljekovita svojstva. Preporučuju se za hidrataciju tijekom pojačanog znojenja te u slučajevima dehidracije.

Gazirana voda je osvježavajući napitak koji osim hidratacije ima i druge zdravstvene benefite:
 

  • pomaže u regulaciji tjelesne težine
  • potiče probavu
  • poboljšava funkciju bubrega
  • regulira tjelesnu temperaturu,
  • koncentraciju
  • pozitivno utiče na raspoloženje


PH vrijednost gazirane vode je između tri i četiri, što je blago kiselo, ali ne utječe na ukupnu kiselost tijela, kao što bi mnogi pomislili. Mnogi to ne znaju, ali gazirana voda također može povećati razinu leptina i potaknuti osjećaj sitosti, što je čini korisnom za kontrolu apetita i podršku raznim vrstama dijeta. Ipak, preporuka je da se velike količine mineralne vode ne konzumiraju odmah nakon intenzivne tjelesne aktivnosti ili treninga, kako bi se izbjeglo eventualno narušavanje ravnoteže elektrolita u organizmu. Prema nekim studijama, gazirana voda zapravo pomaže da pročistite grlo i poboljšate sposobnost gutanja, što će pomoći vašem ukupnom varenju.


U dvotjednoj studiji, 40 osoba koje su pile gaziranu vodu su češće praznili crijeva nego što je uobičajeno, zbog čega je 58% sudionika prijavilo smanjenje problema sa zatvorom, piše Eat This Not That.

Iako je istraživanje ograničeno, neki kažu da konzumiranje gazirane vode zapravo može pomoći u poboljšanju zdravlja srca snižavanjem LDL (lošeg) holesterola i šećera u krvi, a istovremeno povećavajući HDL (dobar) kolesterol. Također je objavljeno da se procijenjeni rizik od smanjenja srca tijekom 10 godina smanjio za 35% kada se pije gazirana voda, prenosi Krstarica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije