RIM

Borrell poziva na obranu europske industrije suočene s američko-kineskim tenzijama

16.09.2024.
u 07:58

Budući odnosi Europske unije i Kine ovisit će o stavu Pekinga o Ukrajini i njegovom usklađivanju s Rusijom, dok da blok nastoji obraniti svoju industriju i izbjeći trgovinski rat, rekao je šef diplomacije EU Josep Borrell za Euractiv Italija.

- Uprkos jasnoj, realnoj procjeni EU u proteklih pet godina, ostaje čvrsta opredijeljenost za nastavak suradnje s Kinom, bilo da se objasne i otklone razlike ili da se traže smjerovi konstruktivnog zajedničkog rada - rekao je Borrell.

- Nesumnjivo, naši politički sustavi su različiti i u tom pogledu postoji ideološko rivalstvo i zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava - dodao je.

EU je službeno označila Kinu kao "partnera za suradnju, ekonomskog konkurenta i sustavskog rivala" 2023. i objavila novu kinesku doktrinu koja ima za cilj 'smanjivanje rizika'.

- Pokušavamo izbjeći trgovinski rat s Kinom, ali također moramo braniti našu industriju - naglasio je Borrell.

- Trgovinske i tehnološke napetosti između SAD-a i Kine imaju vrlo negativne posljedice po Europu jer Kina pokušava izvoziti u EU proizvode koje proizvode ogromni preveliki kapaciteti izgrađeni u kineskom proizvodnom sektoru - dodao je.

Proteklih mjeseci, Europska komisija je pokrenula antisubvencijsku istragu o kineskim solarnim panelima i električnim vozilima (EV). Bruxelles bi također u listopadu trebao donijeti odluku o tome hoće li usvojiti dodatne carine na električna vozila kineske proizvodnje pored standardne uvozne carine od 10 posto.

- Međutim, ne želimo razdvajati naše ekonomije niti da prestati surađivati s Kinezima po pitanju globalnog upravljanja, duga zemalja sa niskim prihodima i klimatskih promjena - dodao je.

- Za nas je glavna geopolitička briga i prijetnja Rusija (...) budući odnosi s Kinom će u velikoj mjeri ovisiti o tome kako se Kina ponaša u ukrajinskom sukobu" - rekao je Borrell.

Prošloga tjedna su američki zvaničnici na sve izravniji način optužili Peking da izravno pomaže sveukupne vojne napore Rusije u Ukrajini.

- Podrška Kine ruskom ratu ima posljedice za odnos EU-Kina; stoga želimo aktivno surađivati s Kinom kako bismo obeshrabrili pojačano usklađivanje s Rusijom - dodao je.

Upitan o razlici između Harris i Trumpa u vanjskopolitičkim prioritetima i njihovom uticaju na Europu, također u vezi sa odnosima sa Pekingom, Borrell je rekao da je "očigledno da postoje značajne razlike između dva kandidata", posebno po pitanju Ukrajine, multilateralizma, klimatskih promjena i NATO-a.

- Očigledno je da bi buduća administracija Harris bila mnogo više u skladu sa trenutnom politikom EU - rekao je Borel, dodajući da su „obje američke strane izuzetno fokusirane na Kinu“.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije