ČLANICA NATO-A MISLI OZBILJNO

Europska sila izradila novi sigurnosni plan: 'Rusija je naša najveća prijetnja do 2030., mogući su napadi'

tenk
Sgt. Tayler Schwamb
09.07.2024.
u 08:40

Rusija će predstavljati najozbiljniju prijetnju sigurnosti Švedske do 2030. To je navedeno u novoj strategiji nacionalne sigurnosti švedske vlade.

 

Švedska je u ponedjeljak rekla da Rusija predstavlja najozbiljniju prijetnju sigurnosti te nordijske zemlje do 2030. godine, izvijestili su lokalni mediji. Premijer Ulf Kristersson, ministar obrane Pal Jonsson i savjetnik za nacionalnu sigurnost Henrik Landerholm predstavili su novu nacionalnu strategiju na tiskovnoj konferenciji u Stockholmu navodeći da je trenutno "prijetnja Švedskoj široka i ozbiljna". "Rusija je najveća i najozbiljnija prijetnja našoj nacionalnoj sigurnosti", rekao je Jonson, prema lokalnim medijima Expressen.

Iako su ruske snage pretrpjele velike gubitke u Ukrajini, vojna snaga Moskve i dalje je značajna, prema novoj strategiji. "Rusija ima nizak prag za upotrebu vojne sile, spremna je preuzeti velike političke i vojne rizike i također je izrazila visoke ambicije za svoje ponovno naoružavanje", dodao je Jonson.

Prema političaru, druge "autoritarne" države, poput Kine, pokušavaju ojačati svoj utjecaj i dovesti u pitanje "svjetski poredak temeljen na pravilima". "Možemo reći da Kina sada provodi opsežno ponovno naoružavanje koje utječe na regionalnu stabilnost u indo-pacifičkoj regiji", rekao je ministar obrane.

 

 

Strategija je također identificirala organizirani kriminal nasilni ekstremizam kao prijetnje zemlji. Dužnosnici su nadalje izjavili da veliki migracijski tokovi predstavljaju rizik jer bi se migranti mogli koristiti kao alati za stvaranje nestabilnosti kao sredstvo pritiska na Švedsku. "To znači da imamo vrlo složenu sigurnosnu situaciju s kojom se moramo nositi", istaknuo je Jonsson. Dužnosnici su nadalje istaknuli da će se pogoršana sigurnosna situacija zadržati u dogledno vrijeme te da postoji opasnost od daljnjeg pogoršanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?