prosvjedi prerasli u nerede

Na prosvjedima u Velikoj Britaniji uhićeno 90 osoba, u brojnim gradovima nasilje eskaliralo

prosvjedi u Velikoj Britaniji
Reuters
04.08.2024.
u 08:09

Veliki broj osoba je uhićen u nekoliko gradova Velike Britanije nakon što su prosvjedi krajnje desnice prerasli u nerede.

BBC piše kako se radi o više od 90 demonstranata koji su privedeni.

Pljačkane su trgovine te su napadnuti policajci u oblastima uključujući Hull, Liverpool, Bristol, Manchester, Blackpool i Belfast.

Međutim, navodi se i to da nisu u svakom gradu demonstracije prerasle u nasilne, a premijer je obećao policijskim snagama dati “punu podršku” u poduzimanju akcije protiv “ekstremista” koji pokušavaju “sijati mržnju”, prenosi N1.

U Liverpoolu su bacane boce, cigle i baklje, a jedan policajac je ozlijeđen u glavu stolicom, dok je drugi oboren s motocikla udarcem nogom.

Nekoliko stotina demonstranata okupilo se prekoputa stanice Lime Street u Liverpoolu u vrijeme ručka, pozivajući na jedinstvo i toleranciju, skandirajući “izbjeglice su dobrodošle”.

Oni su hodali do gradske obale kako bi se suprotstavili okupljenim demonstrantima od kojih su neki uzvikivali islamofobične psovke.

Knjižnica je zapaljena u dijelu grada Walton, a demonstranti su pokušali spriječiti vatrogasce da je ugase, priopćila je policija Merseysidea.

Provaljeno je u trgovine i zapaljeno je nekoliko korpi za otpatke.

Policijske snage su potvrdile da je nekoliko policajaca ozlijeđeno dodajući kako su dvojica prebačena u bolnicu – jedan sa sumnjom na slomljen nos i jedan sa sumnjom na slomljenu vilicu.

Rečeno je da su uhićene 23 osobe.

Pomoćnica glavnog policajca Jenny Simms rekla je: “Neredu, nasilju i razaranju nije mjesto ovdje u Merseysideu, a ponajmanje nakon tragičnih događaja koji su se dogodili u Southportu u ponedjeljak. Oni koji se ovako ponašaju ne donose ništa osim sramote sebi i ovom gradu”.

U Hullu su demonstranti razbili prozor na hotelu u kojem se nalaze azilanti.

BBC je identificirao najmanje 30 prosvjeda koje planiraju ekstremno desničarski aktivisti širom Velike Britanije tijekom vikenda, uključujući i novi prosvjedi u Southportu.

Dodatnih 70 tužitelja je u pripravnosti da optuže osobe uhićene u vezi sa nasilnim neredima.

Podsjetimo, do demonstracija je došlo nakon što je 17-godišnji Axel Rudakubana ubio tri djevojčice u Southportu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije