KONCERT TAYLOR SWIFT

Preokret! Austrijski IS fanatik (19) povukao priznanje za terorističke planove. 'Nisam terorist! Samo sam htio biti ”cool'

ELISABETH MANDL/REUTERS
12.08.2024.
u 08:19

Beran je, kako je to potvrdio generalni direktor za austrijsku javnu sigurnost Fraz Ruf priznao da je navodno namjeravao automobilom se zabiti u gomilu obožavatelja pred bečkim stadionom Ernst Happel, u četvrtak ili petak, kada je Swift trebala nastupiti

Preokret situacije! Kako je u večernjem dnevniku javila austrijska televizija ORF i drugi domaći mediji, glavni osumnjičenik za planiranje napada na koncert američke megazvijezde Taylor Swift u Beču, 19-godišnji Beran A. iz Ternitza u Donjoj Austriji povukao je svoje priznanje prethodno dato policijskim istražiteljima. Beran je, kako je to potvrdio generalni direktor za austrijsku javnu sigurnost Fraz Ruf priznao da je navodno namjeravao automobilom se zabiti u gomilu obožavatelja pred bečkim stadionom Ernst Happel, u četvrtak ili petak, kada je Swift trebala nastupiti, s ciljem da ubije što više “nevjernika”.

Beran je policiji iznio i pojedinosti svoga paklenog plana i planiranog krvoprolića koji su teroristi imali u Beču. Između ostalog, da je namjeravao upotrijebiti eksplozivnu napravu i hladno oružje, nož i mačetu. Na kraju i razornu bombu. Prema policijskom izvješću, osumnjičenik koji je u srijedu ujutro uhićen u stanu roditelja u Ternitzu, dok su oni bili na godišnjem odmoru, u potpunosti je priznao svoju krivnju.

Sve do petka, kada je pred istražnim sucem u Pokrajinskom sudu u Bečkom Novom Mjestu promijenio svoju dotadašnju verziju, preciznije rečeno opovrgnuo sve što je prethodno rekao policiji. “Nisam terorist”, rekao je Beran A., prenose austrijski mediji. U nastavku izvješćuju kako je njegova odvjetnica iz Gradišća, Ina Christin Stiglitz rekla da joj je njezin klijent rekao kako se je zakleo na vjernost terorističkoj skupini Islamske države (IS) jer je “htio biti cool”. I  kako se je za misaoni svijet IS-a “interesirao, ali ne i s njim identificirao”.

 

Odvjetnica osumnjičenika tvrdi kako njen klijent “ne bi uopće imao srca počiniti atentat”. “On je kao dijete, nezreo i nesvjestan”, istaknula je danas odvjetnica Ina Christin Stiglitz. Ona navodi  kako eksploziv koji je pronađen pri pretresu stana, a koji je napravio uz “tutorstvo interneta”, nije bio pripreman za napad.

“On je samo eksperimentirao je li u stanju napraviti bombu i potom je u šumi isprobati Niti jednog trenutka nije imao namjeru s nji ljude ubijati”, izjavila je odvjetnica glavnog osumnjičenika za planiranje terorističkog napada na koncert Taylor Swift. Dodala je kako je njen klijent “čovjek kojeg zanimaju tehničke stvari”. Beranova odvjetnica također opovrgava da je pri pretresu stana kod njega pronađen visokoeksplozivni tekući materijal iz acetona i druge visokopostotne kemikalije, piše “Heute”.

Podsjetimo! Pri uhićenju policija je u stanu 19-godišnjaka pronašla i zaplijenila razno oružje, noževe, mačete, detonatorre, kablove za paljenje, kao i 21.000 krivotvorenih eura, upute i materijal za izradu bombe, propagandni materijal terorističke organizacije Islamske države, te krivotvorenu policijsku iskaznicu. Pronašli su mu i plavo svjetlo i sirenu kao što imaju policijski automobili.

Dnevni list “Kronen Zeitung” danas navodi kako je Beran bombu sakrio u hladnjak, gdje ju je pri pretresu stana otkrila policija.

Nakon promjene iskaza, kako izvještavaju mediji, Sud će utvrditi što je istina. Za sada se u Istražnom zatvoru nalaze uz glavno osumnjičenog Berana A. i njegov 17-godišnji austrijski prijatelj koji je uhićen u srijedu popodne kraj bečkog stadiona gdje je na mjestu koncerta radio kao graditelj pozornice i monter skele, te 18-godišnjak iz Iraka, koji se je kao i Beran zakleo na vjernost terorističkoj skupini Islamske države. Iračanin je uhićen u petak i navodno ne dovodi u vezu s terorističkim planovima, ali usputno se je poznavao s Beranom A.

Među osumnjičenima, barem za sada, nije 15-godišnjak koji je bio kratko pritvoren, a koji ima status svjedoka. Tri koncerta Swift otkazana su zbog sigurnosnih razloga što je razočaralo njenih 175.000 vatrenih obožavatelja iz Austrije, Europe i svijeta.    

 

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije