RAT U UKRAJINI

Rusi podižu nove obrambene linije u Kursku, širi se glasina o navodnoj ponudi Marije Zaharove

ruski vojnici
Reuters/Pixsell
11.08.2024.
u 19:04

Širi se glasina o navodnoj ponudi Marije Zaharove Ukrajini, prema kojoj bi Rusija mogla ponuditi vraćanje najveće svjetske nuklearne elektrane u Zaporižju u zamjenu za ukrajinsko odustajanje od napada na Kursku nuklearku. Međutim, rusko ministarstvo vanjskih poslova demantiralo je ove tvrdnje, označivši ih kao lažne vijesti.

Prema izvještajima Komersanta, generalni direktor Rosatoma, Aleksej Lihačov, razgovarao je s Rafaelom Grossijem, šefom Međunarodne agencije za atomsku energiju. Lihačov je upozorio da ukrajinski vojnici ne samo da direktno ugrožavaju Kursku nuklearnu elektranu, već i prijete globalnom razvoju nuklearne energetike.

Rusija gradi nove obrambene linije rovova u regiji Kursk, u neposrednoj blizini nuklearne elektrane. Utvrde se podižu južno od Kurčatova, blizu nuklearnog pogona, čime se dodatno osigurava ovo strateški važno područje.

 

 

Stižu izvješća da su deseci ukrajinskih oklopnih vozila s bijelim trokutom viđeni oko Sumija, graničnog područja gdje je Kijev pokrenuo svoju ofenzivu na Rusiju. Novinari novinske agencije AFP vidjeli su različita vojna vozila s istim bijelim oznakama. Agencija kaže da se trokuti očito koriste za identifikaciju hardvera koji se koristi za ofenzivu koja je u tijeku.

Guverner ruske zapadne regije Belgorod, na granici s Ukrajinom, kaže da je najmanje jedan civil ozlijeđen u posljednjim ukrajinskim napadima na tri naselja. 

Vjačeslav Gladkov kaže da preliminarne informacije pokazuju da je muškarac u gradu Shebekino zadobio rane na nozi i podlaktici i da je sada prevezen u glavni grad regije Belgorod na liječenje.

Osim tiga, naveo je kako su dvije zgrade oštećene u napadima ukrajinskih dronova u dva sela u regiji. U objavi na Telegramu je također objavio kako su ozlijeđena i četiri civila u Shebekinu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije