KIJEV

Ruski napadi na ukrajinsku energetsku mrežu krše humanitarni zakon

19.09.2024.
u 11:08

Ruski zračni napadi na ukrajinsku energetsku mrežu vjerojatno krše međunarodni humanitarni zakon, priopćila je UN-ova promatračka misija, dok se Ukrajinci pripremaju za najtežu zimu od početka ruske invazije.

Tijekom invazije, Rusija je ispalila stotine projektila i bespilotnih letjelica na ukrajinska postrojenja za proizvodnju, prijenos i distribuciju električne energije.

Prvi veliki val udara dogodio se u jesen i zimu 2022., nekoliko mjeseci nakon što je Rusija započela invaziju. Udari su nastavljeni tijekom rata, iako je Moskva značajno pojačala svoju kampanju od ožujka.

Svaki val udara ostavljao je ukrajinske gradove bez struje.

Promatračka misija UN-a za ljudska prava u Ukrajini (HRMMU) usredotočila je svoje izvješće na devet valova udara između ožujka i kolovoza 2024.

"Postoje razumni temelji da vjerujemo da su višestruki aspekti vojne kampanje za oštećivanje ili uništavanje ukrajinske civilne infrastrukture za proizvodnju i prijenos električne energije i topline prekršili temeljna načela međunarodnog humanitarnog prava", stoji u izvješću.

HRMMU kaže da je posjetio sedam postrojenja koja su u napadima oštećena ili uništena, kao i 28 mjesta koja su bila pogođena zbog tih udara.

Kijev kaže da je ciljanje energetskog sustava ratni zločin, a Međunarodni kazneni sud izdao je naloge za uhićenje četvorice ruskih dužnosnika i vojnih časnika zbog bombardiranja civilne energetske infrastrukture.

Moskva kaže da je elektroenergetska infrastruktura legitimni vojni cilj i odbacila je optužbe protiv svojih dužnosnika kao irelevantne.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?