Tajnik ruskog Vijeća sigurnosti

Šojgu doputovao u Teheran u jeku napetosti na Bliskom istoku

Sergej Šojgu
SPUTNIK/REUTERS
05.08.2024.
u 16:17

Tajnik ruskog Vijeća sigurnosti, Sergej Šojgu, doputovao je u ponedjeljak u Teheran na razgovore s iranskim čelništvom, uključujući predsjednika Masouda Pezeshkiana, javila je ruska novinska agencija Interfax.

Posjeta se održava u vrijeme akutnih napetosti na Bliskom istoku u jeku strahovanja od šireg regionalnog rata nakon što je Ismail Haniyeh, vođa palestinske grupe Hamas, ubijen u Teheranu prošlog tjedna.

Iran je optužio Izrael i priopćio da će ga "kazniti". Izraelski dužnosnici nisu preuzeli odgovornost.

Šojgu, koji je bio ruski ministar obrane prije nego što je u svibnju premješten u Vijeće sigurnosti, također će se sastati s načelnikom nacionalne sigurnosti Irana i načelnikom Generalštaba, javio je Interfax.

Rusija je njegovala bliže veze s Iranom od početka rata s Ukrajinom i priopćila je kako se priprema potpisati opsežan sporazum o suradnji s Islamskom Republikom.

Reuters je u veljači javio da je Iran isporučio Rusiji veliki broj moćnih balističkih projektila zemlja-zemlja. Sjedinjene Države priopćile su u lipnju kako se čini da Rusija produbljuje vojnu suradnju s Iranom i da je primila stotine jednosmjernih jurišnih bespilotnih letjelica koje je koristila za napad na Ukrajinu, što Moskva negira.

Rusija je prošlog petka priopćila da se pridružila Iranu u osudi atentata na čelnika Hamasa i ukazala je na "izuzetno opasne posljedice takvih akcija, prenosi Reuters.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije