Generalni tajnik NATO-a

Stoltenberg upozorio europske članice NATO-a na podrivanje transatlantskih veza

Jens Stoltenberg
15.02.2020.
u 18:36

Generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je europske članice Alijanse da planovima za izgradnju europske vojske podrivaju svoje transatlantske veze.

U obraćanju na 56. sigurnosnoj konferenciji u Minhenu, Stoltenberg je pozdravio planove i napore EU-a u smjeru jačanja obrambenih sposobnosti i povećanja potrošnje, ali je i upozorio saveznike da ne dupliraju vojne napore i tako udaljavaju SAD, javlja Anadolija. 

- Neki kažu da je odgovor više Europe, i slažem se s time. Ali to je samo jedan dio priče, jer više Europe ne može značiti i samo Europa. Svaki pokušaj da se Europa udalji od Sjeverne Amerike ne samo da slabi transatlantske odnose i našu sposobnost da se nadmećemo na globalnoj sceni, već i riskira podjelu Europe - kazao je Stoltenberg.

Naglasio je kako bi Europljani i Amerikanci trebali učiniti više za jedinstvo sigurnosnog bloka.

- Ne vjerujem samo u Europu, niti samo u Ameriku. Ja vjerujem u Europu i Ameriku kada djeluju zajedno - rekao je generalni tajnik NATO-a.

U petak je počela 56. digurnosna konferencija u Minhenu (MSC 2020) na kojoj svake godine najmoćniji političari i sigurnosni stručnjaci razgovaraju o pitanju mira i globalne sigurnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije