Trump najavio deportaciju haićanskih imigranata nakon što ih je optužio da jedu pse

Trump i Harris debata
BRIAN SNYDER/REUTERS
14.09.2024.
u 10:36

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump obećao je provesti masovne deportacije haićanskih imigranata iz grada Springfielda u Ohiju ubrzo nakon što je predsjednik Joe Biden pozvao na prestanak napada na zajednicu.

Springfield je tema proteklih dana nakon što su brojni desničarski političari proširili lažne tvrdnje da imigranti s Haitija jedu kućne ljubimce. Sve je dodatno zaoštrio i sam Trump rekavši na debati s demokratskom kandidatkinjom Kamalom Harris u utorak da imigranti u Springfieldu jedu pse i mačke.

"Provest ćemo velike deportacije u Springfieldu u Ohiju", rekao je Trump na konferenciji za novinare u svom golf resortu u blizini Los Angelesa.

Većina haićanskih imigranata živi legalno u Ohiju

Većina od 15.000 Haićana u Springfieldu tamo je legalno, piše Reuters. Trumpovo dugogodišnje obećanje da će provesti masovne deportacije obično se odnosi na one koji su ilegalno u zemlji.

Dvije osnovne škole su evakuirane, a jedna srednja škola u Springfieldu zatvorena je danas nakon što su drugi dan zaredom zaprimljene anonimne prijetnje bombom.

Biden je iz Bijele kuće pozvao na prestanak napada na haićansku zajednicu. "To je jednostavno pogrešno. Tome nema mjesta u Americi. To što on radi mora prestati", rekao je Biden.

Trump je naveo napetosti u Springfieldu kao još jedan primjer potrebe za tvrdokornom imigracijskom politikom. Reuters piše kako je priljev Haićana potaknuo lokalno gospodarstvo, ali i također opteretio socijalne službe.

Čelnici haićanske zajednice diljem Sjedinjenih Država rekli su da bi izjave republikanskog kandidata mogle ugroziti živote ljudi i dodatno raspiriti napetosti u Springfieldu. "Trebamo pomoć, a ne mržnju", rekao je gradonačelnik Springfielda Rob Rue za ABC News. Gradske vlasti kažu da nisu primile nikakve konkretne pritužbe da je itko jeo kućne ljubimce. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije