Moskva bez komentara

Ukrajinci tvrde da su na Krimu potopili važnu rusku podmornicu "Rostov na Donu"

03.08.2024.
u 21:10

Ukrajinska vojska je objavila kako je uništila rusku podmornicu dok je bila usidrena u luci na Krimu, ukrajinskom poluotoku kojeg je Rusija anektirala 2014. godine.

Riječ je o podmornici "Rostov na Donu" koju je Rusija koristila od 2014. godine. Ukrajinski raketni napad na ovo plovilo dogodio se jučer u najvećem krimskom gradu Sevastopolju.

Navodno je to bila jedna od četiri podmornice ruske crnomorske flote, a koje imaju mogućnost lansiranja krstarećih raketa. U Ministarstvu obrane Rusije nisu komentirali ukrajinske tvrdnje. Osim toga, prema navodima Kijeva, u jučerašnjem napadu su uništena i četiri ruska sustava protuzračne obrane S-400 koji štite poluotok.

Britanski obavještajci su još u rujnu prošle godine primijetili kako je "Rostov na Donu" pretrpio "katastrofalnu" štetu u raketnom napadu koji se dogodio dok je ova podmornica bila na servisiranju u sevastopoljskom brodogradilištu.

Ukrajinska vojska je priopćila kako je Rusija nakon tog napada popravila podmornicu i kako ju je testirala u blizini Sevastopolja. Prema njihovoj procjeni, podmornica je vrijedna 300 milijuna dolara.

"Uništenje 'Rostova na Donu' je još jedan dokaz da za rusku flotu ne postoji sigurno mjesto u ukrajinskim teritorijalnim vodama Crnog mora", poručila je ukrajinska vojska.

Kako je objavio BBC, ovo je bio posljednji u nizu ukrajinskih napada na ruske pomorske snage u Sevastopolju u posljednjih nekoliko mjeseci. Ukrajinci su u ožujku ove godine objavili kako su pogodili dva desantna broda i jedan patrolni brod.

Prema ukrajinskim podacima, ova država je od početke ruske agresije ozbiljno oštetila ili potopila najmanje 15 ruskih ratnih brodova, među kojima je vodeći brod crnomorske flote "Moskva".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije