PET ZAHTJEVA

Napetosti na Kosovu rastu, Vučić dao ultimatum: 'Trebaju ispunit ove zahtjeve'

Aleksandar Vučić
PIXSELL
13.09.2024.
u 20:02

Predsjednik je rekao kako se Srbija nalazi u složenoj pravno-političkoj situaciji po pitanju Kosova, ali je naglasio da je ekonomski u dobrom stanju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti povodom novih napetosti na Kosovu, gdje su kosovske vlasti preuzele kontrolu nad zgradama srpskih institucija na sjeveru i uhitile nekoliko srpskih državljana.

Vučić je najavio mjere koje će Srbija poduzeti kako bi zaštitila srpski narod na Kosovu i Metohiji. Naglasio je da je Beograd uvijek otvoren za dijalog s Prištinom te da je spreman otići u Bruxelles kako bi nastavio pregovore s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, ali je jasno istaknuo: "Srbija neće dozvoliti pogrom i progon svog stanovništva." Najavio je da će se važni prijedlozi u vezi s tim pitanjem iznijeti pred Skupštinu Srbije već tijekom listopada, piše Kurir

Predsjednik je rekao kako se Srbija nalazi u složenoj pravno-političkoj situaciji po pitanju Kosova, ali je naglasio da je ekonomski u dobrom stanju. Kosovo ostaje najosjetljivije pitanje za Srbiju, a Vučić je istaknuo: "Kosovo je najskuplja riječ za svakog Srbina, istovremeno najlakše potezana, ali i često zloupotrebljavana, što nas je dovodilo do loših ishoda." Dodao je kako, bez obzira na ponuđena rješenja, nitko neće biti u potpunosti zadovoljan.

Vučić je podsjetio na povijesni kontekst te događaje poput NATO agresije i jednostranog proglašenja neovisnosti Kosova, kao i na smanjenje broja srpskog stanovništva na Kosovu od 1981. godine. "Albanci su čekali svoj trenutak, mi nismo razumjeli što se događa u svijetu, i za to smo platili visoku cijenu", kazao je srpski predsjednik, piše Kurir

Kritizirajući zapadne zemlje zbog licemjernog pristupa, Vučić je istaknuo: "Ne interesira ih sudbina naše djece, i lažu kada kažu da im je stalo. Svaku našu mjeru gledaju iz ugla nezavisnog Kosova." Također je podsjetio na nejednak tretman srpskih žrtava u odnosu na albanske, istaknuvši primjer ubojstva dvoje srpske djece, za što je stiglo svega šest izjava zapadnih dužnosnika, dok su, kada je nastradao albanski policajac, upućene tisuće službenih izjava.

U svom obraćanju Vučić je iznio nekoliko ključnih zahtjeva Srbije, među kojima su raspisivanje slobodnih i demokratskih lokalnih izbora na sjeveru Kosova, primjena Briselskog sporazuma, povratak srpskih sudaca i tužitelja na pravosudne funkcije, povlačenje kosovskih specijalnih snaga s kontrolnih točaka na sjeveru te hitno formiranje Zajednice srpskih općina. "Za bilo kakav ozbiljan napredak u dijalogu potrebno je ispuniti ove zahtjeve", naglasio je Vučić.

Ovi zahtjevi bit će predstavljeni u nadolazećim međunarodnim aktivnostima, uključujući rasprave u sustavu Ujedinjenih naroda i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OEBS), kako bi se skrenula pozornost na kršenja ljudskih prava Srba na Kosovu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije