Ako označite više od tri imena na listi, propadaju preferencije

izbori u bih
22.09.2024.
u 17:41

Lokalni izbori, koji se održavaju 6. listopada, kao što je poznato, donose niz novina, od uvođenja novih tehnologija, poput optičkih skenera na pojedinim biračkim mjestima, do promjena u pogledu preferencija na listama političkih subjekata, a na temelju kojih birači sada mogu zaokružiti samo tri kandidata. U protivnom, preferencijalni glasovi će se smatrati nevažećima, što smanjuje mogućnost kandidatima koji su niže rangirani na pojedinim listama.

Izmjene zakona

Naime, do nametanja izbornih pravila u ožujku ove godine, Izborni zakon predviđao je da birač može, u okviru kandidatske liste jedne političke stranke, koalicije ili liste neovisnih kandidata, označiti jednog ili više kandidata. Ako je birač ispravno označio jednog ili više kandidata na jednoj listi, smatralo se da je ta lista dobila jedan važeći glas u svrhu raspodjele mandata. No, izmjenama je biračima sada ostavljena mogućnost da u okviru kandidatske liste jedne političke stranke, koalicije ili liste neovisnih kandidata označe jednog ili najviše tri kandidata na jednoj listi koju je birač odabrao. Ako je birač valjano označio više od tri kandidata na jednoj listi, smatra se da je ta lista dobila jedan važeći glas u svrhu raspodjele mandata, dok se preferencijalni glasovi s liste smatraju nevažećima. Odnosno glas ide isključivo stranci.

Inače, mandati za općinsko vijeće odnosno skupštinu općine koje je osvojila lista raspodjeljuju se najprije među kandidatima s te liste, od kojih je svaki dobio najmanje deset posto (10%) od ukupnoga broja važećih glasova koje je ta lista dobila, i to dodjelom mandata prema redoslijedu od najvećeg do najmanjeg broja glasova. Kako bismo to ilustrirali u praksi, poslužit ćemo se zamišljenim scenarijem u kojemu je određena stranka sa svojom listom za Općinsko vijeće dobila 2 tisuće glasova i tri mandata, a među njima ima kandidata na 10. mjestu koji je osvojio više od 10 posto ukupnih glasova liste. On u tom slučaju, iako je daleko od vrha ljestvice, ima značajnu mogućnost dobiti mandat.

Uz to, uvođenje novih tehnologija jedna je od novosti koje privlače dosta pozornosti, a ovih se dana provode simulacije glasovanja radi upoznavanja građana s radom skenera, kao i načinom glasovanja uz upotrebu novih tehnologija. Jedan od projekata je upotreba optičkih skenera s automatskom transmisijom rezultata koji Središnje izborno povjerenstvo BiH provodi uz podršku USAID-a na 145 biračkih mjesta u 7 osnovnih izbornih jedinica, odnosno gradova i općina (u Vogošći na 48 redovitih biračkih mjesta, u Novom Gradu na 11 redovitih biračkih mjesta, Prijedoru na 25 redovitih biračkih mjesta, Tuzli na 32 redovita biračka mjesta, Visokom na 11 redovitih biračkih mjesta, Stocu na 9 redovitih biračkih mjesta te u Mostaru na 9 redovitih biračkih mjesta).

Procedura za birače će biti sljedeća: identifikacija će se raditi kao i do sada predočenjem osobnog dokumenta, glasovanje također kao i do sada, no tada će glasački listić birač ubacivati u optički skener koji omogućuje automatsko prebrojavanje glasova te izravnu transmisiju rezultata. Glasovi koji se prebroje tako, ipak će se brojiti i ručno.

Drugu tehnološku novinu donosi projekt “Autentifikacija birača i transmisija rezultata” koji SIP BiH primjenjuje uz podršku Europske unije, a provodit će se na 165 biračkih mjesta, odnosno 11 osnovnih izbornih jedinica, tj. gradova i općina. Iz SIP-a su ranije objasnili kako će ove tehnologije biti uvedene na 46 redovitih biračkih mjesta, u općini Domaljevac-Šamac na 7 redovitih biračkih mjesta, a u Bijeljini na 28 redovitih biračkih mjesta. Navedena tehnologija će se primijeniti i u Doboju na 17 redovitih biračkih mjesta, Goraždu na 7 redovitih biračkih mjesta, Gradiški na 14 redovitih biračkih mjesta i u Sanskom Mostu na 8 redovitih biračkih mjesta. Od ostalih gradova i općina u kojima će se primjenjivati ovo tehnološko rješenje, određeni su Srebrenica, i to na 7 redovitih biračkih mjesta, Tešanj na 9 redovitih biračkih mjesta, Trebinje na 8 redovitih biračkih mjesta te Zvornik na 14 redovitih biračkih mjesta. Treći pilot-projekt podrazumijeva biometrijsku identifikaciju i autoidentifikaciju birača, a provodi ga SIP BiH uz podršku OESS-a na 138 biračkih mjesta u Distriktu Brčko, dok je četvrti pilot-projekt uvođenje videonadzora, a provodi ga SIP BiH, i to u 5 gradova i općina na ukupno 10 biračkih mjesta: po dva biračka mjesta u Zenici, općini Centar Sarajevo, Banjoj Luci, Istočnom Novom Sarajevu te Vlasenici.

U ovom trenutku, pak, aktualna je i problematika prijevoza listića iz središnjeg skladišta do općina i gradova, a sve uslijed činjenice da dva natječaja za izbor ponuđača za prijevoz nisu urodila plodom. Stoga je sve izglednije da će taj proces obaviti Oružane snage BiH.

Kampanja traje

U međuvremenu na političkom planu akteri su već dulje na terenu tražeći pozornost birača i potencijalnih birača, a u utrci je, kao što je poznato, ukupno 26.089 ovjerenih kandidata, među kojima su 10.983 žene, dok pravo glasa imaju 3,400.204 birača, uključujući 44.789 birača koji glasuju izvan BiH. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?