Jednovalentni organski spojevi, aldehidi, kojih u našem tijelu ima u tragovima, u velikoj koncentraciji uzrokuju rak, a mogu se pronaći u skoro svim proizvodima koje ljudi koriste. Preveliko izlaganje aldehidima može prouzročiti rak jer sprječavaju sposobnost stanica da obnavljaju DNK, objavljeno je u novom istraživanju.
- Znali smo da aldehidi nisu "dobri" i da ih se može povezati s rakom, ail nismo znali da oštećuju proteine u stanicama bitnim za regeneraciju DNK-a. Nismo sigurni koliko ovih kemikalija svaki dan udišemo ili koliko dugo opstaju u zraku nakon što ih proizvedemo. Ali, aldehidi su svuda oko nas - objašnjava profesor Ashok Venkitaraman, voditelj istraživanja sa Sveučilišta Cambridge za Daily Mail.
Aldehidi se upotrebljavaju u proizvodnji kozmetike, šampona, parfema, ali ih ima i u ispušnim plinovima, dimu i na gradilištima.
Najviše poveznica je pronađeno između aldehida, bezbojnog plina oporog mirisa koji se koristi kod balzamiranja, i raka grla i nosa.
U istraživanju, objavljenom u magazinu Cell (Stanica), korištene su genetski modificirane ljudske stanice kako bi se identificirao proces temeljem kojeg aldehidi iz zagađenja i drugih izvora uzrokuju rak.
Istraživači su otkrili da ovaj kemijski spoj uništava mehanizam obrane u normalnim zdravim stanicama odgovornim za obnavljanje oštećene DNK.
Profesor Venkitaraman objašnjava da tijelo ima dvije kopije BRCA2 gena, odgovornog za proizvodnju proteina koji pomaže kod obnavljanja DNK. Kad je taj protein oštećen aldehidom on ne može sudjelovati u obnavljanju stanica što vodi do raka. Aldehidi uzrokuju smanjenje BRCA2 proteina u stanicama, što ih oslabljuje.
Ljudi koji imaju ovako oštećene stanice u tijelu su skloniji dobivanju raka na grudima, jajnicima, prostati i na gušterači.
Kao odgovor na ovo istraživanje, Paul Pharoah, profesor epidemiologije i raka na Sveučilištu u Cambridgeu je izjavio da je ovo istraživanje bitno, ali da 'nema direktnih posljedica za širu javnost'.
Do sada se najviše govorilo o aldehidima koji nastaju prilikom zagrijavanja ulja. Tako su se biljna ulja pokazala najlošijima, u smislu raspada na štetne tvari, uključujući i aldehide nakon točke zagrijavanja, prenosi 24sata.hr.