ZAŠTIĆENA VRSTA

Biom: Ćelavi ibis koji je boravio u Hrvatskoj nasilno je ubijen ili otrovan

ćelavi ibis
FELIX KAESTLE/dpa/DPA/PIXSELL
09.03.2023.
u 11:14

Pogibija Gipsy, ženke ćelavog ibisa koja je posljednjih nekoliko mjeseci boravila u Hrvatskoj, s pravom je šokirala javnost. Radi se o vrsti koja je izumrla u Europi i u sklopu projekta LIFE Northern Bald Ibis ponovno se pokušava uspostaviti njena populacija, te ne čudi da je pojavljivanje jedinke u našim krajevima izazvalo zanimanje i simpatije mnogih građana. Nakon što je austrijska organizacija Waldrappteam, koja provodi projekt reintrodukcije ibisa, dojavila da je Gipsy uginula, djelatnici Bioma s predstavnicima Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko-neretvanske županije su u ponedjeljak 6. ožujka izašli na teren u delti Neretve kod Opuzena gdje su pronašli mrtvu jedinku ćelavog ibisa.

Potencijalni razlozi uginuća su najvjerojatnije nastreljivanje ili neka druga vrsta fizičkog ozljeđivanja, a moguće je i akutno trovanje. Prirodna smrt je malo vjerojatna, osim u slučaju ekstremnih vremenskih uvjeta, ali takvih uvjeta nije bilo na dan uginuća, ističu iz Bioma. S obzirom na to da to nije prvi put da ćelavi ibisi stradaju u Hrvatskoj u sumnjivim okolnostima, o ovom slučaju Udruga Biom obavijestila je policiju čija je kriminalistička jedinica odmah izašla na teren, kao i veterinarski inspektor koji je preuzeo pticu i poslao je na analizu u Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu. Rezultat analize trebao bi pokazati uzrok smrti.

Podsjetimo, početkom 2020. zabilježen je tragičan slučaj kad su u Hrvatskoj nastradala četiri ibisa, od čega dvije jedinke u krivolovu u blizini Parka prirode Vransko jezero. Nažalost, stradavanje tih ibisa nije završilo kaznenom prijavom. Iz Bioma poručuju kako se nadaju da ovaj slučaj neće završiti na isti način i da će nadležne institucije poduzeti sve što je u njihovoj moći kako bi se otkrio i kaznio počinitelj, ako se pokaže da se radi o kaznenom djelu zločina protiv prirode.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije