Jesti poput vikinga mnogima se može činiti neprivlačno, no riječ je o prehrani koja je vrlo slična mediteranskoj uz dodatak ulja kanole. Istraživanja provedena proteklih godina pokazala su kako je prehrana što ga prakticira stanovništvo nordijskih zemalja (Danske, Švedske, Norveške i Finske) znatno zdravija od mediteranske.
Bogata proteinima, omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima skandinavska je dijeta bazirana na ribi, nemasnome crvenome mesu, korijenastom povrću, bobičastom voću i raženome kruhu.
Šestogodišnje kinesko istraživanje završilo je zaključkom da ovaj način prehrane može smanjiti rizik od demencije i do 30 posto.
Morski plodovi, cjelovite žitarice i orašasti plodovi uvelike su zaslužni za prevenciju kognitivnog propadanja i pojave bolesti od koje mnogi strahuju.
Kineska studija pokazala je da je za očuvanje zdravlja najbolje konzumirati sezonske namirnice koje je najbolje začiniti s uljem kanole koje se povezuje s proizvodnjom “dobre”, smeđe masnoće, koja sudjeluje u stabilizaciji razine šećera u krvi. I ne treba zaboraviti na fizičku aktivnost.
Znanstvenici s Medicinskog sveučilišta u Tianjinu šest su godina pratili zdravstveno stanje 2223 osobe starije od 65 godina, a kojima nije dijagnosticirana demencija, a kroz upitnik su dali odgovore o svojoj prehrani.
Otkriće je predstavljeno na nedavnoj međunarodnoj konferenciji društava za Alzheimer održanoj u Chicagu.