U FOKUSU

Broj umirovljenika i radnika rapidno se izjednačava, pada broj radno sposobnog stanovništva

19.09.2024.
u 14:05

Nepovoljan odnos broja zaposlenih i broja umirovljenika jedan je od ključnih ekonomskih izazova s kojima se suočavamo, a kako bi se stanje popravilo, nužno je što prije realizirati aktivnosti koje bi vodile otvaranju novih radnih mjesta. O ovoj temi jučer je na konferenciji Europske federacije sindikata javnih usluga (EPSU), a na kojoj je bilo riječi o tržištu rada, govorio federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, koji je upozorio kako su pred BiH značajni izazov, a poglavito kada govorimo o odlasku radno sposobnog stanovništva. Dotaknuo se i jaza između broja zaposlenih i broja umirovljenika, naglasivši kako trenutačni broj umirovljenika nije veći od broja radnika, ali se rapidno izjednačava zbog rasta broja umirovljenika i smanjenja broja radno sposobnih građana.

- Ovaj trend predstavlja ozbiljan rizik za održivost našeg mirovinskog sustava i ukupnu ekonomsku stabilnost. Ako ne pronađemo način da zaposlimo i zadržimo ljude u našoj zemlji, suočit ćemo se s još većim poteškoćama u budućnosti - kazao je ministar Delić.

Ovom prilikom je ukazao na značaj europskih integracija koje mogu otvoriti nove prilike za poboljšanje domaćeg tržišta rada, ali i zadržavanje domaće radne snage te je u tom kontekstu ukazao na činjenicu da europske integracije ne samo da donose ekonomske i političke koristi, već i jasniju zaštitu prava radnika, kao i bolje uvjete rada. Osim toga, proces europskih integracija, dodao je ministar, otvara i šire mogućnosti razvoja i balansa u fluktuaciji radne snage. Stoga je poručio kako je nužno iskoristiti navedene prilike u cilju smanjenja nezaposlenosti, odnosno stvaranja boljih uvjeta za nova radna mjesta. Delić je na pitanje novinara govorio i o samom omjeru radnika i umirovljenika, koji je u ovom trenutku 1:2, odnosno zaposleno je 549.000 radnika naspram 451.000 umirovljenika. U pogledu daljnjih trendova izrazio je mišljenje kako će broj umirovljenika enormno rasti i da će populacija od 65+ na razini Federacije BiH također rasti, dodavši kako nisu sigurni da će broj zaposlenih rasti u istom omjeru.

Ipak, mirovine su sigurne jer je 2018. godine izvršena izmjena i dopuna Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, čime je cjelokupan sustav prebačen na riznicu, odnosno Vlada nadomiruje sredstva koja nedostaju za mirovine. Podsjetimo, federalni ministar financija Toni Kraljević nedavno je uputio na usporedbu iznosa prikupljenih po osnovi doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje, kao i isplaćenih mirovina, kazavši kako postoji nerazmjer od 318 milijuna maraka. Naime, Porezna uprava FBiH prikupila je 2 milijarde i 18 milijuna KM doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje u prvih osam mjeseci ove godine, dok su ukupno isplaćene mirovine u istom razdoblju iznosile 2 milijarde i 329 milijuna KM.

Nerazmjer od 318 milijuna KM pokazuje kako se nastavlja rast nedostatka sredstava od uplaćenih doprinosa za MIO, a da je tako, treba uputiti na podatke za prvih sedam mjeseci. U tom je razdoblju s jedinstvenog računa riznice Federacije BiH isplaćeno ukupno 2,037 milijardi konvertibilnih maraka za mirovine. U istom razdoblju uplaćeno je 1,756 milijardi konvertibilnih maraka po osnovi prihoda od doprinosa za mirovinsko osiguranje. Tom su prilikom iz Ministarstva financija potvrdili kako proračun Federacije snosi navedenu razliku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije