Čović u Jajcu: 13. rujan nije samo datum, danas treba zastati i sjetiti se onih koji su sebe ugradili u svoju domovinu

13.09.2024.
u 17:09

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, dr. Dragan Čović, nazočio je obilježavanju 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Maestral“ i oslobođenja kraljevskoga grada Jajca, odajući počast hrvatskim braniteljima i njihovoj povijesnoj ulozi u obrani hrvatskog naroda u BiH.

Svečanost je započela mimohodom veterana Hrvatskih snaga, nakon čega je uslijedila sveta misa za poginule branitelje u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Jajcu.

Nakon mise, položeni su vijenci i zapaljene svijeće na središnjem spomen-obilježju poginulim braniteljima, gdje je predsjednik Čović, zajedno s izaslanstvom HNS-a BiH, odao počast herojima koji su svoje živote dali za slobodu hrvatskog naroda. „Razvijanje hrvatskog stijega na jajačkoj tvrđavi dodatno je istaknulo važnost njihove žrtve i hrabrosti“- naglašeno je tijekom svečanosti.

Svečanost je nastavljena akademijom u Domu kulture, tijekom koje je istaknuta povijesna važnost vojno-redarstvene operacije „Maestral“ ne samo za oslobađanje Jajca, već i za daljnji tijek Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini.

„Neka kraljevski grad Jajce bude simbol svega onoga što mi želimo baštiniti u Bosni i Hercegovini, kao hrvatski narod, potpuno jednakopravan uz druga dva naroda, ponosan, najponosniji što jesmo obranili svoj dom, svoju domovinu i svoj narod. Bitno je da naša mladost zna svjedočiti da 13. rujan nije samo datum iz kalendara. Taj dan treba zastati, treba se sjetiti onih koji su sebe ugradili u svoju domovinu, za svoj narod,“ kazao je dr. Čović.

Naglašeno je kako je operacija označila prekretnicu u borbi za slobodu hrvatskog naroda te su se prisjetili hrabrosti i odlučnosti branitelja koji su sudjelovali u operaciji. Također, istaknuto je kako su ovakvi događaji prilika da se s ponosom može sjetiti svih onih koji su dali najveću žrtvu za slobodu - svoje živote, ali i da se dodatno ojača zajedništvo i ponos hrvatskog identiteta u BiH.

Uz predsjednika Čovića, svečanosti su nazočili i zastupnica u Zastupničkom domu PSBiH Darijana Filipović, dopredsjedatelj Zastupničkog doma PSBiH Marinko Čavara, zamjenik ministra obrane BiH Slaven Galić, predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara, ministar pravde u Vladi FBiH Vedran Škobić, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u Bosni i Hercegovini i Republike Hrvatske, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici vjerskog i društvenog života, kao i brojni drugi uvaženi gosti. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije