Potpora Europske unije ključna je za provedbu velikog broja projekata

EBRD do sada u BiH uložio više od 3 mlrd. eura, trenutačni portfelj premašuje milijardu

storyeditor/2024-09-04/PXL_131118_22680988.jpg
12.09.2024.
u 17:04

Europska unija, a osobito njezine dvije najznačajnije financijske institucije - Europska investicijska banka i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) ključni su financijeri najznačajnijih infrastrukturnih projekata u Bosni i Hercegovini, počevši od prometa pa do energetike, a svojim znanjem, iskustvom, spremnošću za maksimalan angažman aktivno rade i na drugima koji se odnose na podizanje životnog standarda u zemlji, piše Večernji list BiH.

Brojni projekti

U kontekstu EBRD-a, moćne financijske institucije koja trenutačno financira projekte u BiH s iznosom većim od milijardu eura, treba navesti kako ovih dana nova direktorica Stela Melnic ima niz sastanaka s predstavnicima vlasti, informirajući se o trenutačnim aktivnostima i stupnjem suradnje, a što je važan preduvjet planiranja svih budućih koraka. Melnic je na dužnosti zamijenila Manuelu Naessl, dobro poznato ime i osobu koja je bila na čelu EBRD-a u BiH u vrijeme značajnih projekata, no i Melnic nastavlja istim stopama. Uvidom u aktivnosti ove banke, vidljivo je kako je trenutačni portfelj projekata u BiH milijardu i 280 milijuna eura, iznos operativnih sredstava je 824 milijuna eura, dok je ukupan doprinos EBRD-a ekonomiji u BiH 3 milijarde i 212 milijuna eura investicija. Istodobno, kumulativne isplate zabilježene su u iznosu od 2 milijarde i 670 milijuna eura.

Trenutačni broj aktivnih projekata u BiH je 102, dok je EBRD do sada podržao ukupno 233. Večernji list imao je uvid u popis svih projekata koje financira EBRD, a među njima su brojni koji su izravno povezani i s malim i srednjim poduzećima u cilju jačanja njihove konkurentnosti. Jedan od njih je SME Go Green Program, koji je usmjeren prema malim i srednjim poduzećima u Bosni i Hercegovini za poboljšanje njihove konkurentnosti i trgovinskog potencijala putem ciljanih ulaganja u prakse održivosti i usvajanje međunarodno priznatih standarda kvalitete, povećanje ulaganja u zelenu ekonomiju te, posebno, ozelenjavanje opskrbnih lanaca agrobiznisa i promicanje pravednijeg pristupa klimatskim i drugim financijskim sredstvima malim i srednjim poduzećima koja vode žene. Inicijative mladih za pokretanje poslova također su jedan od fokusa, a primjer je projekt "WB Youth in Business" kojim se podržavaju mikro i mala poduzeća čiju ukupnu odgovornost za operativno upravljanje ili većinsko vlasništvo drži osoba (ili osobe) mlađa od 35 godina.

Ulaže se i u energetiku, a jedan od projekata usmjeren je na podršku Elektroprijenosu BiH, a zajmom Banke financirat će se ugradnja varijabilnih šant reaktora ("VSR") u prijenosni sustav, čime će se riješiti problemi visokih napona u prijenosnom sustavu 400 kV i 220 kV.

Naravno, najveći dio sredstava ove financijske institucije usmjeren je u cestovnu infrastrukturu, a kako je krajem prošle godine nakon sporazuma o podršci za dionicu Mostar sjever - Mostar jug precizirano, ukupni doprinos EBRD-a projektu koridora Vc premašuje milijardu eura. Ova banka, među ostalim, financira i gradnju buduće mostarske autoceste. V. d. direktora JP Autoceste FBiH Denis Lasić potpisao je krajem godine projektni sporazum s EBRD-om za dionicu Mostar sjever - Mostar jug na koridoru Vc vrijedan 110 milijuna eura, pri čemu je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s EBRD-om i EU na kontinuiranoj potpori i dosadašnjem angažmanu na izgradnji koridora Vc. EBRD je odobrio kredit u iznosu od 110 milijuna eura s investicijskim grantom EU-a u iznosu od 150 milijuna eura i do 150 milijuna eura od lokalnih komercijalnih banaka za financiranje izgradnje dionice Mostar sjever - Mostar jug, čime će se podržati razvoj infrastrukture u zemlji, lokalnih poduzeća i usluga za građane. Time ukupan iznos bespovratnih sredstava koja je EU osigurao za koridor Vc doseže iznos od 870 milijuna eura.

Važnost podrške

EBRD će nastaviti pružati podršku. O tome je, uz ostalo, bilo riječi i na sastanku koji je jučer predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto imala s izaslanstvom EBRD-a, direktorom za zapadni Balkan Matteom Colangelijem, novoimenovanom direktoricom za BiH Stelom Melnic i dosadašnjom direktoricom Manuelom Naessl. Na sastanku se razgovaralo o suradnji, investicijskim planovima i pokretanju novih projekata koji za cilj imaju razvoj zemlje, a Krišto je iskazala uvjerenje da će se nastaviti daljnja uspješna suradnja s EBRD-om predvođenim novoimenovanom direktoricom Stelom Melnic te je izrazila zahvalnost dosadašnjoj direktorici Manueli Naessl na suradnji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije