HOĆE LI OVA PRAKSA ZAŽIVJETI U CIJELOJ NJEMAČKOJ?: Pekari nedjeljom dodatno naplaćuju kruh i peciva

03.03.2024.
u 18:09

U njemačkom gradu Dresdenu kupci nedjeljom moraju dublje posegnuti u džep za kruh i peciva u nekoliko pekarnica. Razlozi za poskupljenje nisu samo sve veći troškovi za energiju. 

Dresdenski pekar od ovog vikenda uvodi nadoplatu za svoje proizvode. Kupci u pet poslovnica ubuduće će peciva, kruh i kolače nedjeljom plaćati 10 do 15 posto više, pišu njemački mediji.

Poskupljenje ne opravdava samo višim troškovima energenata, nego i dodatkom na plaću zaposlenicima nedjeljom od 50 posto.

“Pažljivo smo izračunali, generalno bismo podigli cijene, ali mislimo da će se kupci u nedjelju počastiti svježim pecivom po nešto višoj cijeni jer smo otvoreni”, rekao je pekar za njemačke medije.

Nije jedini pekar s nadoplatom za vikend

Dva primjera izračuna: od ponedjeljka do petka pecivo stoji 80 centi, a u nedjelju 90 centi.

Miješani kruh od jednog kilograma preko tjedna je dostupan za četiri eura, a nedjeljom za 35 centi više.

U poslovnicama pekarnica kupci su o nedjeljnoj nadoplati obaviješteni, navode njemački mediji.

Drugi pekar iz Dresdena prakticira nedjeljno poskupljenje gotovo godinu dana.

Kod njega kruh od jednog kilograma preko tjedna košta 3,70 eura, a vikendom 4,05 eura.

Integralni kruh od 750 grama radnim danom stoji 3,80 eura, a vikendom 4,15 eura.

Isplaćuje dobrovoljne bonuse radnicima

“Svjestan sam da u svom poslu moram raditi i vikendom. Ali za mlađe osoblje, slobodno vrijeme i zajedničko iskustvo s obitelji i prijateljima tijekom vikenda igraju sve važniju ulogu”, kaže pekar.

Zato je želio svojim zaposlenicima isplatiti dobrovoljni bonus nedjeljom i državnim praznicima. Od tada više nema kadrovskih briga, navode njemački mediji, piše Fenix

Nijemci godišnje pojedu oko 80 kilograma kruha i peciva, izračunala je Udruga za istraživanje žitarica, tržišta i prehrane. Nijedna druga zemlja ga ne jede više. Međutim, posljednjih godina cijene pekarskih proizvoda su porasle.

Poskupljenje su pekari opravdali višim troškovima za osoblje, skokom cijena sirovina, kao i većim troškovima za energiju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije