Radionica u Mostaru

Hrvatska prenosi BiH svoja znanja u procjeni šteta nakon poplava u HNŽ-u

radionica u mostaru oko poplava
Foto: Fena
1/7
19.10.2024.
u 10:40

Iako su procjene konačne štete još uvijek u tijeku, Buhač je istaknula kako će one sigurno dosegnuti desetke milijuna konvertibilnih maraka, a možda i više.

Sjeverni dijelovi Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), uključujući Konjic, Jablanicu i dijelove Mostara, pretrpjeli su ogromne štete uslijed poplava, klizišta i bujica, koje su ostavile za sobom pustoš i tragičan gubitak života. Ova područja sada su u procesu oporavka, a rad na procjeni štete i obnova postali su prioritet za lokalne vlasti i stručnjake.

Upravo u tom kontekstu, u Mostaru je održana radionica pod nazivom "Procjena štete nakon elementarnih nepogoda" koja je okupila stručnjake iz BiH i Hrvatske, s posebnim naglaskom na razmjenu iskustava i stručnih savjeta. Radionica je organizirana na Građevinskom fakultetu Univerziteta Džemal Bijedić, pod pokroviteljstvom Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

Predsjednica Vlade HNŽ-a Marija Buhač podsjetila je na tragično izgubljena 24 života, istaknuvši kako su poplave i klizišta u potpunosti razorile brojne obitelji. - Poplave, bujice, klizišta i odroni ostavile su za sobom pustoš. Smrtno stradali gubitak su koji nitko ne može nadoknaditi, ali naše su aktivnosti usmjerene pružanju konkretne pomoći unesrećenima koji su ostali bez svega. Unatoč razmjerima prirodne nepogode koja je pogodila naše sjeverne prostore, Vlada HNŽ-a uspjela je u onomu kaosu reagirati brzo i pribrano - kazala je Buhač.

Kako je dodala, prije nekoliko dana dostojanstveno smo ispratili naše poginule sugrađane, a sada je potrebno svu energiju usmjeriti na što bržu normalizaciju života u nastradalim područjima. Iako su procjene konačne štete još uvijek u tijeku, Buhač je istaknula kako će one sigurno dosegnuti desetke milijuna konvertibilnih maraka, a možda i više.

- Razvidno je kako nijedna jedinica lokalne samouprave, ni županijska ni entitetska vlast nije niti u približnoj mogućnosti samostalno podnijeti teret saniranja posljedica ovakve katastrofe. To je razlog zbog kojega računamo na više razine vlasti, posebno na Vladu FBiH i Vijeće ministara BiH, zahvaljujući našim susjedima na konkretnim reakcijama, gdje posebno ističem Republiku Hrvatsku, ali ujedno i usmjeravajući naša očekivanja prema europskim fondovima solidarnosti bez kojih bi ova zemlja žiteljima Jablanice, Konjica i Mostara teško vratila život u normalne tokove – naglasila je Buhač.

U organizaciji današnje radionice sudjelovao je i Rašid Hadžović, redoviti profesor na Građevinskom fakultetu Univerziteta Džemal Bijedić, koji je govorio o važnosti prenošenja iskustava iz Hrvatske, posebice nakon razornih potresa u Zagrebu i Petrinji.

- Danas ćemo dobiti iskustva od Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo na osnovu 75 tisuća pregledanih objekata u Republici Hrvatskoj nakon razornog potresa u Zagrebu i Petrinji. Na osnovu njihovih iskustava mi ćemo dobiti naša znanja koja ćemo primijeniti na terenu i koja ćemo uspješno primjenjivati kroz procjene šteta da napravimo što manje grešaka – napomenuo je Hadžović.

Mario Todorić iz Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo također je sudjelovao na radionici, istaknuvši solidarnost s kolegama iz BiH, kao i tugu zbog tragedije koja je zadesila regiju. - Mi smo ta tragična iskustva imali u potresima koji su nam se dogodili u Zagrebu i Petrinji. Imali smo preko 75 tisuća oštećenih građevina i štete koje se procjenjuju na preko 15 milijardi eura.  Nismo imali kvalitetan ustroj, odnosno nismo imali mehanizme kako postupati u takvim okolnostima kad se dogode elementarne nepogode. Formirali smo Hrvatski centar za potresno inženjerstvo koji je okupio struku, građevinske fakultete iz Zagreba, Osijeka, Splita i Rijeke, kao i privatne firme. Zajedno s našim ministarstvom radili smo na donošenju zakona i provedbi pregleda šteta nakon potresa te smo sudjelovali u aktivnoj obnovi nakon potresa – rekao je Todorić.

Hrvatska je nakon elementarnih nepogoda dobila stručnu pomoć od kolega iz Italije, Švicarske, Portugala i Japana, napominje Todorić. - Sada vam nudimo naše znanje, jer je tipologija objekata i vrsta štete u BiH i Hrvatskoj primjenjiva zbog sličnog načina gradnje. Stoga možete u potpunosti računati na našu pomoć i dostupnu logistiku – zaključio je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije