Posavina

Hrvatska Tišina nekad je bila puna mladosti i života, a sada je sve tiša

17.10.2015.
u 14:13

U župi Tišina nekada je živjelo oko 6000 ljudi. Danas župa ima oko 500 povratnika

Na sjeveru Posavine nalazi se mjesto Hrvatska Tišina. U neka bolja vremena Tišina je bila sve samo ne tiha. Bila je puna života, mladih, djece. Nakon rata, poplava, raseljavanja i nikad postignutog održivog povratka, Hrvatska Tišina sve je tiša. U ratu je Hrvatska Tišina uništena, crkva je bila zapaljena i minirana, kao i župna kuća, a ljudi protjerani. Od njih oko 6000 vratilo ih se u pet mjesta župe Tišina tek oko 500.

Nema dječjeg smijeha

- Nekada je Tišina bila puna života, odzvanjala je dječjim smijehom (bile su čak tri područne škole), a danas govor tišine vlada ulicama. Djece nema pa se u obnovljenim školama i domovima okupljaju povratnici, osobe treće životne dobi koje žele kraj života provesti na rodnoj grudi. Mislim da se za 20-ak i nešto godina nije ovdje rodilo ni jedno dijete. Iz župe Tišina mnogi su trbuhom za kruhom otišli u zemlje Zapada. Malobrojni se vraćaju tek kada dočekaju mirovinu, kaže nam Manda Mikić, umirovljena nastavnica.

Datum koji se ne propušta

Župa Tišina mjesto je duhovne snage tog posavskog povratničkog kraja. Proslavili su i ove godine patrona župe, datum koji ne propuštaju brojni iseljeni. Nekoliko dana prije dođu očistiti zarasla dvorišta, grobna mjesta gdje počivaju njihovi najmiliji, udahnuti mirise rodnog kraja, a onda se vratiti mjestima gdje su zasnovali drugi dom. U povodu patrona župe Majčinstva BDM organizirana je trodnevna priprava. Sv. mise trodnevnice predvodili su fra Franjo Oršolić, župnik u Grebnicama, fra Joso Oršolić, ravnatelj Kruha sv. Ante i fra Ivo Bošnjak, župni vikar u Tolisi. - Nakon 15 godina od vašeg povratka imamo mnogo razloga za slavlje, molitvu i zahvaljivanje. Trebamo zahvaliti nebeskoj Majci što nas nije nikada napustila ni zaboravila. Mi smo lutali svijetom, od nemila do nedraga, a onda se opet vratili sebi, svojim selima i kućama. Nigdje nam nije bilo ni ljepše, a ni teže nego ovdje, ali mi smo opet tu i život se nastavlja na svoj način, kazao je u propovijedi fra Joso Oršolić. Na dan patrona svečanu svetu misu predvodio je fra Marko Antić. Na kraju sv. mise župnik fra Stjepan Živković zahvalio je Bogu i svima koji su pomogli u proslavi patrona. Nakon mise se zaigralo kolo i zapjevala pjesma svojeg kraja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?