Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH

Izaslanici: Podizanje spomenika Alagiću izravno je ponižavanje hrvatskih žrtava

dom naroda fbih
Vecernji.ba
05.08.2024.
u 17:27

Na postavljanje spomenika preminulom generalu Armije RBiH Mehmedu Alagiću na Vlašiću reagirali su iz Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Oštro su osudili ovakav čin podsjećajući da je Alagić bio osumnjičen za ratne zločine nad Hrvatima u BiH. - Mi, izaslanici HDZ-a BiH koji činimo većinu u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, najoštrije osuđujemo otvaranje spomenika "General Mehmed Alagić - Ljiljan Ljuta greda" na Vlašiću.

Podizanje spomenika generalu Armije RBiH, optuženiku za ratne zločine Mehmedu Alagiću, izravno je ponižavanje hrvatskih žrtava, posebice u središnjoj Bosni, koje još nisu dočekale pravdu. Neosuđeni za ratne zločine Alagić te pripadnici Armije RBiH, u čijim je redovima bilo i mnoštvo boraca iz islamskih zemalja, u ovoj srednjobosanskoj općini vršili su ritualna ubojstva, strijeljali zarobljene civile i vojnike, poput skupine na Bikošima, oskrvnavili drevni franjevački samostan u Gučoj Gori te počinili brojne druge zločine - podsjećaju izaslanici HDZ-a BiH u Klubu Hrvata. Uz vrijeđanje hrvatskih žrtava manipulativno se izvrću i činjenice o ulozi HVO-a u obrani BiH, poručuju dalje u priopćenju.

- Ovakva i slična odavanja počasti optuženima za ratne zločine iz redova Armije RBiH izravna su uvreda žrtvama, dok se kolektivno narušavaju prava Hrvatima u BiH, a organizacija obrane BiH na samome početku rata kroz Hrvatsko vijeće obrane manipulativno se i lažima nameće javnosti kao zločin - dodaje se.

U reagiranju su se osvrnuli i na sramotnu ulogu Željka Komšića, koji je nazočio ovom događaju. - Činu podizanja spomenika generalu Alagiću, optuženom za ratni zločin po zapovjednoj odgovornosti, sudjelovao je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, iz redova Armije RBiH, koji je svojim dolaskom uveličao sramni događaj na Vlašiću. Zar itko pri zdravoj pameti čovjeka koji slavi krvnika vlastitog naroda može nazvati predstavnikom tog istog naroda!? Uzurpator političkih prava hrvatskom narodu u BiH došao se narugati hrvatskim žrtvama u središnjoj Bosni - navodi se.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije