Do pronalaska sustavog rješenja liječenja onkoloških pacijenata

Izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju financijska pomoć za liječenje tražit će se od županija

10.09.2024.
u 15:21

Zakon o zdravstvenom osiguranju u Federaciji BiH donesen prije 22 godine nije dobar jer  Fondu solidarnosti već 16 godina ne uplaćuju se potrebna  sredstva  za liječenja onkoloških pacijenata. Zbog sve dužih lista čekanja  mnogi  pacijenti oboljeli od karcinoma umiru ne dočekavši lijek. Do pronalaska sustavnog rješenja kojim će svi koji su zakonom obavezali uplaćivati sredstva, a prije svih Vlada Federacije BiH koja već godinama nije ispunjavala svoj dio obveza prema Fondu solidarnosti,  skupina izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH  Belma Kapo, Vibor Handžić i Aljoša Čampara uz potporu zastupnika u Zastupničkom domu Damira Mašića i Dragana Miokovića, ujedno i predsjedatelja ovog doma, izradila je te na mišljenje Vladi Federacije BiH i Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja F BiH te županijskim Vladama i zavodima  zdravstvenog osiguranja uputila Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zdravstvenom osiguranju o čijem mišljenju ovisi sudbina predloženih izmjena i dopuna.

„U skladu s načelom reciprociteta i u interesu zaštite prava pacijenata, ukoliko se sredstva županijskog zavoda u cjelosti ne iskoriste do kraja tekuće financijske godine, a sredstva federalnog Fonda solidarnosti budu nedovoljna za financiranje propisima definiranog paketa prava. dio prenesenog viška prihoda nad rashodima županijskog zavoda može se odlukom Vlade Federacije, uz suglasnost vlade županije doznačiti federalnom Fondu solidarnosti. U interesu zaštite prava pacijenata, ukoliko županijski zavod zdravstvenog osiguranja raspolaže financijskim sredstvima može preuzeti obvezu financiranja prava pacijenata iz nadležnosti Fonda solidarnosti pod uvjetom da se njihovi pacijenti nalaze na listi čekanja Fonda solidarnosti duže od 30 dana", stoji u uz ostalo u predloženom aktu.

Suština predloženih izmjena i dopuna zakona, naglasila je Belma Kapo, izaslanica u Domu naroda,  je otvoriti mogućnost da županije odnosno kantoni koji su ostvarili suficit dio sredstava usmjere za liječenje onkoloških pacijenata.

“Pravo na liječenje je jedno od temeljnih ljudskih prava. Mi jednostavno više ne želimo gledati patnju ljudi koji godinama čekaju lijek te smo do pronalaska sustavnog rješenja odlučili predložiti ono koje je po nama najbrže, prije svega za pacijente“, kazala je Kapo. Iako nisu predlagatelji Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, ovaj će zakon imati potpori i izaslanika HDZ-a kazao je Damir Džeba, izaslanik u Domu naroda, a ujedno i predsjednik Kluba Hrvata u ovom domu.

„Sa zadovoljstvom ćemo podržati ovakav zakon i od županija koje imaju sredstava i zavoda koji su u suficitu tražiti da ih preusmjere za liječenje onkoloških pacijenata“, kazao je Džeba na zajedničkoj konferenciji za novinare na kojoj su medijima predstavljene izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju koje su na mišljenje mjerodavnim federalnim i županijskim institucijama upućene 05. rujna. 

Prema očekivanjima, izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju trebale bi se naći pred zastupnicima i izaslanicima u oba doma Parlamenta Federacije BiH na sjednicama u listopadu. Prema prijedlogu, zakon će se razmatrati po žurnoj proceduri. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije