Jako nevrijeme praćeno tučom protutnjalo Županijom Posavskom

02.07.2024.
u 13:34

Nakon toplinskog vala najavljena promjena donijela je nevrijeme u Posavinu. Nakon oluje koja je zahvatila Sloveniju i Hrvatsku, veliko nevrijeme praćeno jakom kišom ledom i olujnim vjetrom zahvatilo je sa obje obale rijeke Save, Slavonsku i Bosansku Posavinu prouzročivši znatne štete. Oluja je započela u Županji, a zatim se preselila u granično područje Županije Posavske, koja se nalazi tik uz rijeku Savu. Uz olujno nevrijeme, stigli su i gradonosni oblaci, dodatno pogoršavajući situaciju.

   Sve češće iznenadne oluje
Krovovi, ulice, automobili u Županji u trenutku su zasuti ledotučom. Najsnažnije nevrijeme popraćeno jakim vjetrom i obilnom kišom obrušilo se na susjednu Orašju Županju ali  obadva grada na rijeci Savi nisu bila pošteđena. Istina onaj u Bosanskoj Posavini za blažim udarima tamnog gradonosnog oblaka koji je iznenada prekrio cijelo područje u kasnim poslijepodnevim satima u ponedjeljak. -Ovakvo stanje je postalo učestalo otkako su ove globalne vremenske promjene. Bilo je toplih ljeta u Posavini, ali nikada do 38 stupnjeva, pa je naša posavska ravnica užarena kao  u dalmatinskom pojasu. Oni ipak imaju vjetar, a mi smo u nizini pa su vreline duplo teže podnijeti jer samo u 24 sata promjena je i do 15 stupnjeva celzija, kaže nam Marijan Lucić iz Domaljevca.
     

  Štete na njivama
Jake kiše i grad nanijeli su ipak najveće štete poljoprivrednim usjevima. Još uvijek se zbrajaju, a posebno su pogođena posavska polja na kojima godišnji poslovi još nisu završeni. Upitali smo predsjednika  Seljačkog saveza Federacije Vidana Janjića iz Vidovica kakvo je stanje nakon prolaska gradonosnog oblaka.-Najviše je stradalo područje od Domaljevca, preko Donje Mahale, Ugljare, Orašja, a Vidovice su ovoga puta pošteđene većih šteta. Na sreću samo prije dan - dva završen je najveći godipnji posao u Posavini žetva pšenice na posavskim poljima. Da je ovaj led uranio to bi tek bila katastrofa jer pod pšenicom je najviše površina. Ovoga puta štete su najviše na kukuruzu, soji i suncokretu, te naravno brojnim posavskim vrtovima. Mislim da nisu male štete koje su ovoga puta pretrpjeli  posavski povrtlari i voćari, kazao nam je Vidan Grgić.
   

Poplavljena dvorišta
Županijski centar Civilne zaštite primao je pozive vezanih uz posljedice olujnog nevremena.Profesionalna vatrogasna postrojba imala je četiri intervencije na području Orašja. Uspješno su sanirali  požar zbog elektro instalacija na obiteljskoj kući u Dusinama nadomak Orašja. Veliki broj dvorišta i ulica bio je u trenutku prekriven vodom, što su stanovnici u najvećem broju sami sanirali, no u tri slučaja na podruučju Orašja i Ugljare bilo je potrebna i intervencija vatrogasaca jer u kratkom vremenu gradska kanalizacija nije mogla primiti veliki priliv oborinskih voda. Još nema službenih informacija o ukunim štetama na području Županije Posavske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?