Kada je najbolje piti magnezij – ujutro ili navečer?

02.07.2024.
u 10:11

Uzimanje suplemenata jača imunitet, međutim, za mnoge od njih je važno znati i u koje vrijeme ga trebate piti kako biste izvukli maksimalan efekt iz njih što je krajnji cilj. Magnezij je također jedan od dodataka ishrani (suplement) za kojim ljudi najčešće posežu, ali isto tako se i dvoume treba li ga piti ujutro ili navečer?

Važno je istaknuti da je uzimanje magnezija kao i kod mnogih drugih suplemenata donekle fleksibilno što znači da se ne mora uzimati u striktno određeno vrijeme.

Međutim, važno je naglasiti da nutricionisti upozoravaju kako se iz magnezija mora izvući maksimum te da upravo zbog toga na umu morate imati nekoliko stvari.

Kada uzimati magnezij, postoji li najbolje vrijeme?

“Ovisi. Općenito, magnezij nije zahtjevan dodatak prehrani. To znači da ga ne morate uzimati u točno određeno doba dana da biste imali koristi od njega. Najbolje vrijeme za uzimanje magnezija je kad god se toga sjetite, a zatim budite dosljedni svakodnevno”, rekla je Keri Gans, autorica knjige “The Small Change Diet”.

Ipak, napominju da bi možda bilo dobro uzimati dodatak magnezija u kombinaciji s hranom. 

“Uzimanje dodataka magnezija na prazan želudac može uzrokovati proljev”, istaknula je Deborah Cohen, izvanredna profesorica na odjelu za kliničke i preventivne prehrambene znanosti.

Vrste magnezija

Jako je bitno napraviti i razliku između nekoliko vrsta magnezija koje svakako postoje i čije je djelovanje podijeljeno po segmentima.

Magnezijev oksid

Ovo je najčešći tip koji se nalazi u dodacima prehrani. Riječ je o anorganskoj soli magnezija koja se formira s ionima magnezija i kisika, a koristi se za liječenje niza zdravstvenih problema, uključujući glavobolje i zatvor.

Magnezijev hidroksid

Ovaj oblik se koristi za liječenje povremenog zatvora, kao i refluksa kiseline.

Magnezijev glicinat

Napravljen je od kombinacije magnezija i aminokiseline zvane glicin, prema klinici Mayo. Obično se prodaje kao pomoć pri opuštanju, za bolji san i raspoloženje, ali te tvrdnje nisu dokazane u studijama na ljudima. Ipak nema štete ako ga uzimate prije spavanja i možete ga uzimati svaki dan.

Magnezijev citrat

Vrlo apsorbirajući oblik magnezija, obično se koristi za liječenje povremenog zatvora.

Može se uzeti u bilo koje doba dana. Obično uzrokuje pražnjenje crijeva unutar pola sata do šest sati nakon što ga uzmete.

Koliko doza magnezija trebate uzimati?

Preporučeni dnevni unos (RDI) magnezija varira ovisno o faktorima poput vašeg spola i toga jeste li trudni ili dojite.

Međutim, općenito se preporučuje da odrasle žene unose između 310-400 miligrama magnezija dnevno, dok odrasli muškarci trebaju težiti da njihov dnevni unos ovog suplementa bude 400-420 miligrama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?